Salam 17 Muharram semua...
Sekarang ni mood nak berblog kelaut sikit...
Macam takde idea nak tulis...
Tapi macam banyak je cite nak share sebenarnya..
Bila tahnya nak jadikan 1 hari 1 entry sekurang-kurangnya entah la...
Disebabkan nak capai misi visi tu
So, arini mi update pasal resepi jela...
Resepi asal ofkos la dari mak mi kan..
Ilmu yang diperturunkan..
Nak harap anak dia ni create sendiri resepi memang kelaut la...haha
Resepi arini
Asam Tumis Ikan Ploktan
Korang tau ke ikan ploktan tu camne?
(mungkin korang panggil dengan nama lain ikan ni)
Ala yang macam ikan duri tu..
Tapi isi ikan ni tebal sikit...
Biasanya sedap kalau dibuat kari...
Tapi saje mi tukar selera buat asam tumis..
Keluarga mi memang panggil asam tumis..
Korang tak tau la panggil ni masakan apa...
Bahan-bahan :
2 ketul ikan ploktan
5 biji cili kering
1 batang serai diketuk
1 batang bunga kantan
sedikit daun kesum
sedikit serbuk kunyit
2 keping asam keping
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
garam secukup rasa
Cara-cara :
Kisar cili kering, bawang merah, bawang putih dan halia
Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar tadi
Masukkan sedikit air
Tumis hingga hilang bau cili
Bila agak dah kering sikit tambahkan air untuk jadikan kuah
Masukkan serai, bunga kantan, asam keping, serbuk kunyit dan daun kesum
Masukkan ikan
Masukkan garam
Didihkan sehingga ikan betul-betul masak
Asam Tumis Ikan Ploktan |
Asam tumis ni sebenarnya boleh guna ikan lain..
Biasanya mak mi buat guna ikan kayu, cencaru atau daging...
Rasa pedas2...masam2...gitu...
Ala-ala asam pedas pun ye jugak...
Tapi ni bukan asam pedas tau...memang ada kelainan sikit rasanya....
So, meh la try...
Kot2 ada yang berkenan dengan rasanya..
Ni salah satu favorite mi selain masak lemak cili padi....ngeee
14 ulasan:
ikan ni selalu makan kalau balik kedah ;)
macam asam pedas jugak ek..
kak kita org utara mmg biasa dengan ikan ni...ngeee
aah...ala2 asam pedas...cuma ada tambahan kunyit tu...:)
macam senang je nak masak
nanti leh try ni
macam bes je
salam perkenalan dari ida
jemput singgah blog ida ye
umielman.blogspot.com
dah follow blog ni ye no 86
salam perkenalan sis ida....aah...senang je...sila cuba...hehe
aduhhhh sedapnya.kecur liur.
sedap sgt.. (sambil salin resepi) heheh..kalau jd wawa post kt belog..klu xjadi wawa diam2 jealh.. kih kih kih
sila buat rara
hehe...sila2 wawa...insyaallah jadi punya...:)
aaaa...org utara mmg panggil plotan..
mak sha org selangor panggil ikan mayong..
owh...ikan mayong ea...hehe....thanks sudi share...:)
ikan apa tu??
erkkkk...cer akak google...dia seakan2 ikan duri kak....tpai isi jenis tebal sikit dari duri...
Catat Ulasan