Pesta Buah-Buahan Thailand di Vienna, Austria 2016



Assalamualaikum...hari ni Mi nak share aktiviti kami bulan Mei 2016 yang lepas...sebelum Eurotrip ke Berlin patutnya entry ni...suka sangat kepam entry so lewat gini la baru nak update...sebelum lupa atau hilang terus gambarnya meh la Mi share sikit kat blog ni..Mi memang peminat buah-buahan tempatan..kalau kat kampung semua buah Mi makan...hubby je memilih sikit...suka durian je dia...Sebab rindu hampir 9 bulan tak dapat makan buah-buahan tempatan ni so hubby ajak Mi pergi Pesta Buah yang Thailand anjurkan...kata hubby setiap tahun Thailand akan bua pesta ni..tahun ni dibuat pada 29 Mei 2016...pujuk dicita ulam mendatang la kalau orang dah pelawa kan...



Drg buat dekat Embassy Thailand...meriah sambutan pesta ni...Durian, dukong, rambutan, manggis, mangga, mata kucing semua ada..ada yang jual paste tomyam, pulut durian, pulut mangga, somtam, makanan tradisi Thailand yang lain..mula2 kami test beli durian dan pulut mangga dulu...maklum la harga kalau convert RM memang takmo beli...so hubby kata jangan convert...haha...bawak pergi kat taman depan Embassy tu rasa dulu...Airis je bolayan...nasib baik adik nak makan..ada la geng Mami melayan buah-buah ni...beli 2 pack durian dulu..satu pack dapat yang sedap...satu lagi keras...orang kampung Mi kata mangkaq...tapi makan jugak la dah beli kan...satu pack 2 ulas Euro 5...kalau convert RM dalam RM20 tu 2 ulas je...nangis la kalau convert gitu..bak kata senior yang dah lama tinggal sini..gaji sini so ikut harga sini la..jangan convert...gitu...





Cayalah la dik...feeling betul menikmati durian..Airis time ni sibuk la berlari sana sini..dia bukan kisah pun dengan buah-buah ni...ikutkan dekat Naschmarkt ada je jual buah-buah Asean ni tapi tak selera nak beli sebab dah ler mahal, kalau rambutan tu dah takde rambut lagi dah...kering hitam....kalau teringin sangat beli la juga dekat kedai Asian Thailand...pernah la beli sekali sebiji mangga harga Euro 8...cakap kat hubby kena telan dengan biji-biji ni...sebab mahal..hihi...lepas habis makan durian dengan air kelapa baru kami kembali ke tapak pesta untuk beli bawak balik....



Sesak nak membeli pun...Mi tunggu tepi je jaga budak2...Hubby yang beratur belikan..





Dah siap membeli terus je kami balik rumah sebab cuaca panas betul masa tu..maklum la masih summer...puas hati dapat makan buah-buahan ni...yela nak tunggu balik Malaysia entah bila kan..bab makan memang tak leh tahan-tahan...nasib baik la hubby rajin melayan...terima kasih sayang...tahun depan jangan lupa pelawa lagi eh...alang-alang dah ada durian dan mangga terus la tanak pulut buat minum petang...dasar suka makan sangat...hihi...nak cepat tanak je dalam rice cooker...15 minit siap...takde rendam2 pulut dah eh...







Ok la sampai sini dulu...buah pun boleh jadi entry kan..maklum la benda Rare haruslah cerita sini...kalau kat Malaysia memang la takde herannya nak cite...hihi...terima kasih sudi baca...salam dari Vienna.

2 ulasan:

Chekgu Azrine berkata...

akk lagila hantu buah...
akk suka sangat buah..tak kisah buah apa..
kalau makan buah tu mcm heaven giler

achiek anis berkata...

Kan kak...tapi hubby and airis tak suka sgt buah2 tempatan ni..buah2 omputih deme suka la

Copyright to ACHIEK ANIS
Designed by UMIESUEstudio 2015