EuroTrip : Prague, Checzh Republic ; Day 3 - 4 : 30 -31 Julai 2016



Assalamualaikum..sambungan lagi entry Berlin Day 2
Pagi 30hb tu kami berkemas dan terus bawak barang masuk kereta...sebelum keluar sempat la posing dengan tuan rumah dulu...insyaallah ada rezeki kita jumpa lagi Encik Suhada...terima kasih atas segala kemudahan semasa kami di Berlin....Encik Suhada pernah ziarah kami di Vienna sebelum ni...



Lepas tu terus kami pergi sarapan di kawasan Tauentzienstra├če iaitu kawasan membeli belah atau dikenali juga major shopping street dekat Berlin ni...sini antara tempat shopping lama dan jauh sikit dari Bandar Berlin yang ada Berlin Wall tu...disebabkan masih awal pagi kami santai2 je breakfast...breakfast pun croissnt dan hot chocolate aje yang boleh... kat sini juga ada shopping mall besar dipanggil Kaufhaus des Western atau KaDeWe biasanya orang tempatan panggil..tapi kami tak masuk pun...cuma ambil gmbar je dari jauh...sebab dalam tu kebanyakkannya jenama terkenal macam longchamp, LV segala...bukan level Mi la nak masuk dalam tu...


Kami masuk Uniqlo je sebab dekat Vienna takde Uniqlo...dapat la sorang sehelai baju buat kenangan...lebihnya ambil angin dan cuci mata sebelum bergerak ke Prague...sempat jugak la ambil gambar dekat tangga Uniqlo yang unik ni...


Dalam pukul 12 tengahari camtu kami bertolak ke Prague...lebih kurang 4 jam perjalanan kami sampai di Old Town Prague...hubby booking hotel V Zatisi...betul2 dalam Old Town area...so senang kami jalan kaki je pergi sight seeing...tapi dapat tingkat atas sekali nun...loteng...dah takde lift...sabo jela mengangkut beg besar gabak tu naik... nasib baik la bilikya besar dan selesa...siap ada washing mchine dan dryer...tapi sabun basuh baju tak bawak pulak...kalau tak boleh je basuh siap2 baju kotor....naik je mi masak nasi dan panaskan lauk daging masak hitam dan sambal totok...beras peiuk, pinggan mangkuk semua bawak sendiri...lapar kekdahnya sebab tak berhenti mana2...sementara mood budak berdua tu baik dan tidur sepanjang perjalanan tu yang kami teruskan je...ada singgah sekejap je pam minyak untuk isi minyak...sementara tu hubby mandi dan siapkan budak-budak....sempat makan maggi cup dulu alas perut sementara tunggu nasi masak...tapi jamah sikit je nasi sebab malam tu kami dapat jemputan dari Ambassador Malaysia di Prague untuk makan malam di Rumah Malaysia... Kebetulan ada barang yang nak disampaikan sekali...





Lepas je balik dari Rumah Malaysia Prague , konon nak jalan-jalan tengok keadaan malam di Old Town Prague tapi hujan pulak...lagi pun dah pukul 9 malam camtu...dengar dentuman bunga api je dari bilik kami...Mi memang dah penat so terus masuk tidur...esok paginya baru kami keluar jalan-jalan sekitar old town Prague ni...mula-mula kami ke tesco cari Roti, pisang dan air untuk budak kecik berdua tu...ada snack baru senang nak jalan...



Tapi hujan renyai2 pagi tu...redah jugak la dah sampai kan...nak tunggu hujan berhenti rugi masa la kan... sebab petang tu kami nak balik Vienna dah...mula-mula kami ke Charles Bridge...Jambatan sejarah yang melintasi Sungai Vltava...seberang sungai tu pulak kira Old Town Charles Brigde...Hujan-hujan pun ramai je manusia...hari minggu kan...hari berjalan-jalan...




Pemandangan sekitar Charles Bridge...




Sampai je seberang sungai sibuk la budak berdua tu nak ais krim...dah ler mahal...satu cup lebih kurang RM21...so kalau orang kata percutian bajet ke luar negara tu Mi kurang yakin sikit...tak boleh main cukup2 je bawak duit kalau travel ni...memang kena standby duit celah2 untuk hal2 macam ni la...sebab kita belum tahu harga barang dan makanan negara tu rate macam mana...




Kereta2 antik ni boleh naik tapi kena bayar la...seorang dalam 15 euro kalau tak silap...kami macam biasa tengok aje...hihi...ikutkan dari seberang ni boleh terus ke Castle tapi kami tak pergi pun sebab tinggi juga nak mendaki dengan nak usung stroller...just pusing-pusing sekitar square ni je lepas tu terus kembali ke seberang untuk ke Old Town square...



Dekat lorong-lorong nak ke Old Town square ni banyak jual roti gulung ni...lain tempat lain namanya...Mi pilih inti nutella sebab kalau yang lain takut tak tertelan pulak...saje nak mencuba...tapi kena tanya dulu la sebelum beli ad alkohol atau pork atau binatang lain tak dalam ramuan drg...murah dan besar roti ni...cukup je kami kongsi 4 beranak...




Masih hujan waktu ni...dan kat sini juga banyak kedai jualbarang kemas dan Bohemia Kristal...tapi agak pricey la harganya...mampu ambil gambar dari jauh jela...hihi



Sampai je Old Town Square ni haruslah bergambar dengan Astronomical Clock....dah berusia lebih kurang 600 tahun dan masih berpusing dengan baik...selebihnya gambar2 sekitar Old Town Square yang ada Gereja St Nicholas, Jan Hus Memorial, Old Town Hall dan Night Markets...







Dah puas pusing, cari souvenir dan terus bertolak balik ke Vienna...dari Prague ke Vienna lebih kurang 3 jam perjalanan...dah sampai sempadan Austria hujan lebat sampai tak nampak jalan...terpaksa bawa slow2 dan dekat pukul 9 malam baru sampai rumah...Alhamdulillah berakhir la sudah kisah percutian Eurotrip kami kali ini...insyaalah ada masa nanti mi share pengalaman kami yang lain pulak ok...terima kasih sudi singgah dan baca blog Mami yang suam2 kuku ni..jumpa lagi next entry...Assalamualaikum....










Tiada ulasan:

Copyright to ACHIEK ANIS
Designed by UMIESUEstudio 2015