Seronok ke Tinggal Di Luar Negara?



Assalamualaikum semua...
Arini saje nak share persoalan yang selalu orang tanya mi sejak diperantauan ni kan...
Seronok ke tinggal kat luar negara?
Betul la peribahasa melayu kata 'Hujan emas dinegeri orang, baik lagi hujan batu dinegeri sendiri'
Mana mungkin kita nak samakan tempat yang kita hidup dari kecil sampai beranak pinak ni dengan tempat yang kita baru nak terokai kan...
Mesti la ada pro dan kontra nya...Yang penting macam mana kita lalui kehidupan tu hari-hari...
Kalau nak fikir negatif je maka negatif jela yang kita dapat...So, jadikannya postif Insyaallah positif la hidup kita...

Sebagai permulaan mi share yang seronoknya dulu la kan...Baru ada semangat nak cite...
Alhamdulillah bila merantau ni luas la pemandangan tu..Disebabkan mi berada di kawasan Eropah so kalau nak trip seluruh Eropah ni senang la...Sebab tu ada je trip kami ke negara-negara jiran...ibarat macam jelajah satu Malaysia tu bila di Eropah ni...
Bila berjalan tempat orang boleh la kenal budaya, aktiviti, kehidupan drg dan makanan drg...Tapi trip pun ikut kemampuan poket jugak la...sebab tu ktrg pergi tempat2 yang mampu sampai dengan kereta je dulu...nak naik flight tu kena fikir banyak kali kosnya...hihi


Pastu dari segi pendidikan anak lebih terbuka...bila bersekolah di International School kemahiran bahasa anak2 tu lebih universal...Macam Airis sekarang dah belajar English dan Bahasa German...Dapat bergaul dengan rakan-rakan dari pelbagai negara mcm orang Turki, Africa, Pakistan,Belajar sistem jalanraya drg yang lebih teratur dan tiada kesesakan lalu lintas sebab majoriti menggunakan kemudahan awam macam Tram, bas, U-Bahn, s-Bahn dan basikal...negara sejuk boleh la berbasikal...kalau kat Malaysia mau mandi peluh oi kayuh basikal...heee....Dan kemudahan awam drg sangat mesra stroller dan OKU tau...

Dapat belajar cara pemakanan drg...yang lebih sihat sebab kebanyakan makan rebus2 dan makanan segar...Sebab tu agaknya umur 75 tahun macam tuan rumah ktrg ni relaks je lagi mesin rumput...kalau nenek kita nak jalan pun dah lenguh2 lutut kan...ni drg siap boleh daki tangga, kayuh basikal, pergi pasar sendiri walaupun badan dah bongkok, siap ada yang berkerusi roda ke pasar sendiri...kerusi roda eletrik la tapinya...

Belajar untuk lebih menghargai...sebabnya bila diluar ni kita jauh dari keluarga, saudara mara dan kenalan rapat...So, bila ada komiti kecil bangsa sendiri dari negara sendiri hubungan tu perlu dijaga...sebab susah senang sakit perit kita nanti hanya drg yang mampu tolong kita...kena buang sikap pentingkan diri, busuk hati, iri hati negatif tu semua...Kalau tak memang stress la ko duduk luar ni takde kawan yang boleh ko kongsi luahan rasa semua...


Begitu juga dengan makanan...kalau kat Malaysia tak habis je terus buang je kan...tapi beza kat sini...
Kalau tak habis masukkan dalam peti ais...nanti panaskan makan semula...sebabnya bahan-bahan mentah tu susah nak dapat...
Bahan mentah yang memang asal dari tempat kita la, yang serasi dengan selera tekak kita...
Macam daun kesum,daun kunyit, bunga kantan, cili kering, rempah ratus,minyak masak sawit, sos cili, susu pekat dan macam2 lagi la...
Tapi Alhamdulillah daging halal macam lembu, kambing dan ayam mudah dapat kat sini sebab ramai jugak Turkish Islam yang tinggal sini...


Cuma makanan laut banyaknya frozen..yang segar ada tapi harga macam tak masuk akal sikit...contoh ketam fresh sekilo 50-60 euro...RM200 lebih sekilo...pengsan nak bayar...so makan yang frozen jela ye...Alhamdulillah..rezeki Allah beri...


Yang tak bestnya plak kalau bagi mi first of all adalah homesick...
Rindu pada Mak kat kampung...kalau kat Malaysia dulu setiap bulan balik jumpa Mak...makan masakan Mak..bawak Mak jalan2 cari makan...
Ni dah dekat 8 bulan tak dapat sentuh Mak...yang berduit mungkin tak rasa cmni sebab boleh je balik Malaysia bila2 masa...


Tapi bagi mi yang kurang berkemampuan ni memang tak dapat la nak balik camtu je...harga tiket nak balik Malaysia tu kena kumpul 4 ke 5 bulan gaji untuk tampung harga kami 4 beranak...Sebab tu jangan ingat orang yang tinggal di luar negara ni semuanya mewah dan berduit ye...

Selain tu, masyarakat sini lebih suka terperap kat rumah...ni untuk jiran-jiran mi la...
Jiran sebelah kanan bertegur la jugak...yang sebelah kiri langsung tak pernah tegur...
Drg plak jenis tak suka orang datang rumah...kalau nak datang tunggu drg yang jemput...tak suka kalau kita main terjah je...
Macam takde la budaya rewang ke kenduri kendara jumpa jenjiran ke memang takde...
Cmne drg bersosial pun tak pasti...mungkin ada la kot program kemasyarakatan drg kan...

Bab cuaca sini pun boleh mempengaruhi mood jugak sebab bukan macam Malaysia yang panas, dan hujan...Sini 4 musim...Alhamdulillah dapat rasainya...cuma bila suhu bawah 10 darjah ni pergerakan pun terbatas sikit...


Anak-anak nak main kat luar pun kena berlapis2...itu pun sekejap je bertahan...
Sejuk sangat pun mood boleh swing tau...sekali sekala best la sejuk2...tapi kalau dah hari-hari...huhu



Paling tak best bila hubby tersangat la busy bekerja...Pergi keje pukul 8 pagi sebab nak hantar Airis sekolah dulu pastu pukul 11,12 malam baru la balik...Setiap hari begitu...dapat makan bersama hanya waktu hujung minggu...paling awal dapat balik rumah pukul 8 or 9 malam...Itu pun kadang2 anak2 dah tidur...kesian anak2 jarang dapat leisure time dengan abah drg...Yela tuntutan kerja memaksa semua ni berlaku...dah tertulis rezeki kami begitu...Kena redha dan kuat walaupun kadang-kadang tak kuat juga nak lalui...
So, korang yang mana suami boleh balik kerja petang dan malam dah dirumah tu bersyukur la...
Gunakan sepenuh ruang dan masa untuk sama2 didik anak2...bermesra dengan anak..sebab tak semua orang berpeluang nak dapat masa begitu...

Kesimpulannya, jangan hanya melihat luaran je...peluang yang datang ni sebenarnya penuh dengan ujian untuk dilalui...
Yang penting macam mana kita nak harunginya setiap hari...best ke tak tu kita yang tentukan...
Kena sentiasa positifkan diri...kalau asyik fikir negatif je maka memang negatif la jadinya...
Kat mana pun kita berada yang penting jaga hubungan kita dengan Allah...
Insyallah hubungan dengan manusia akan baik sekiranya kita berhubung baik dengan Pencipta kita dulu...

Semoga jumpa lagi next entry ya...sekarang ni musim bunga...nanti mi share kecantikan musim bunga disini ya...




18 ulasan:

Chekgu Azrine berkata...

Alhamdulillah sgt...sbb dpt merasa kehidupan dinegara lain.cumanya mmg la xsamakan dgn negara sndiri.yg bagusnya anak2 mi dapat belajar 2 bahasa dan inshaAllah nti akan kuasai 2 bahasa tu dgn mudah.untung dah kat situ..kesian jgk bila akk tahu psl hubs mi kena kejw smpi.malam2 cmtu..huwaa..kalau akk meroyan dah kot..hahaha..

Neway..mi dan family di antara yg beruntungla dpt hidup kat luar negara.pengalaman yg priceless tu tak semua org dpt rasa..kan?

Semoga dipermudahkan ye mi

Chekgu Azrine berkata...

Alhamdulillah sgt...sbb dpt merasa kehidupan dinegara lain.cumanya mmg la xsamakan dgn negara sndiri.yg bagusnya anak2 mi dapat belajar 2 bahasa dan inshaAllah nti akan kuasai 2 bahasa tu dgn mudah.untung dah kat situ..kesian jgk bila akk tahu psl hubs mi kena kejw smpi.malam2 cmtu..huwaa..kalau akk meroyan dah kot..hahaha..

Neway..mi dan family di antara yg beruntungla dpt hidup kat luar negara.pengalaman yg priceless tu tak semua org dpt rasa..kan?

Semoga dipermudahkan ye mi

achiek anis berkata...

Haha..kdg2 meroyan gak kak rin..peluang Allah beri untuk rasa semua ni kan..Alhamdulillah...btw tq kak..Insyaallah

ChemSO berkata...

Biasa la anis...kat opis sini pun xleh balik awal...nak kena jaga sana. Kalau balik awal pun telepon kena hidup sokmo...

ChemSO berkata...

Biasa la anis...kat opis sini pun xleh balik awal...nak kena jaga sana. Kalau balik awal pun telepon kena hidup sokmo...

Nadt berkata...

Alhamdulillah rezeki anis sekeluarga... apapun pro n consnya tetap kena harungi dengan positif..

babYpose berkata...

Alhamdulillah dapat baca perkongsian mi, untung dapat menimba pengalaman di sana terutama anak-anak dapat berbahasa lebih dari dua. menikmati 4 musim lagi, nanti tunggu musim bunga mesti cantikkan :)

mrs kayrul berkata...

Banyak pengalaman dapat dengan suasana persekitaran....macam2 budaya boleh belajar tu achiek anis....

achiek anis berkata...

Kan..igtkn duk cni tak busy tp sama je jgk..sabo jela

achiek anis berkata...

Betul tu..kt mana pun kena sentiasa positif

achiek anis berkata...

Alhamdulillah..skg musim bunga..nnt mi update psl musim bunga ni ye

achiek anis berkata...

Betul tu khai...pengalaman baru

CikNaa berkata...

pengalaman tu mami. bukan semua orang dapat rasa walaupun memamg hujan batu di negeri sendiri tulah nikmat paling best.. hehe. balik cepat jom gathering!

safurara berkata...

beb., sedih lak aku baca, yelah, sume ada pro and cons kan! seronok bila g jalan, bila menetap tu. ermmm. sedih bab mak ayah. mmg sedih. sbr ye mak. bape lama lg kt sana?

achiek anis berkata...

Huhu..tu la cikna..tgu 2020 kita gathering ek

achiek anis berkata...

Betul..jalan2 seronok la..bila menetap lama2 ni mula la kan...insyallah maybe smpi 2018 or 2019...tak tentu jgk..anytime je boleh dipgl balik jugak

Dayah Shaltes berkata...

Yup, I can relate. Cumanya saya di benua Amerika. Tempoh hari teringin nak makan durian, pergi ke Asian grocery store ternampak durian, tapi frozen terus tak jadi beli. Tapi betul cakap awak, duduk di luar negara ni ada kelebihannya, luas pemandangan dan pengalaman. Btw, nice blog. :)

achiek anis berkata...

hihi...saya pun makan durian frozen je sis...tapi lebih suka masak la daripada makan macam tu je...dah takde bau pun duriannya...

Copyright to ACHIEK ANIS
Designed by UMIESUEstudio 2015