Musim Bunga Pertama Kami Di Vienna



Assalamualaikum...
Alhamdulillah dapat merasai musim bunga di negara 4 musim ni...bila musim bunga ni cuaca tak menentu...kadang panas elok kadang sejuk..Bila suhu cecah 20 tu bahagia je rasa tak perlu berlapis2 pakaiannya lepak kat luar rumah...tapi bila datang angin sejuk suhu 10, 12 tu memang spoil mood la nak lepak kat luar rumah...hihi...gambar ni sekitar kawasan rumah mi je...nasib baik tuan rumah tanam pokok yang berbunga kan...boleh la menikmati keindahan bunga-bungaanya bila musim bunga ni...


Ni pemandangan dari dapur rumah...rasa nyaman je setiap kali masak tengok suasana bunga-bunga camni...tu pokok jiran belakang rumah...secara tak langsung mi dapat menikmatinya sekali...


Bila suhu tinggi sikit seronok la budak-budak ni main tak yah pakai jaket bagai...masa ni suhu 22...ni dah kira panas la ni..kalau tak asyik bawah 15 je kan...





Ni bunga-bunga di belakang rumah...tapi bila banyak bunga banyak la serangga yang datang menghisap manisan pada bunga tu...kena jaga-jaga la jugak takut digigit plak budak-budak tu...siap ada kerusi lepak tu ha...tapi jarang la dapat duduk situ...sejuk...






ni pulak bunga-bunga depan laman rumah...ada 2,3 jenis tulip a.k.a tulpe omma kata...paling seronok si Ayong Airis la...suka benor dia dengan Flower...suka hati je petik letak kat telinga...marah dek omma nanti tahu la...hihi...


Laman depan pintu pagar rumah...ada yang belum kembang lagi bunganya...kebanyakan pokok bunga tulip dekat laman depan ni...






ni bunga dekat kawasan berumput..bunga-bunga rumput ni pun cantik je naik...ada kuning, putih dan purple....pastu omma kata lorong rumah ni memang jadi tumpuan orang sebab dipenuhi bunga-bunga pink ni...memang cantik bila waktu pagi...segar dan nyaman je rasa..nak-nak pulak bunganya warna pink kan..owh memang jatuh cinta la hari-hari...sanggup petang-petang bawak budak-budak ni naik basikal menikmati pemandangan pink ni...



Tapi jangka hayat bunga pink ni tak lama...dalam sebulan camtu je pastu gugur...nasib baik sempat ambil gambar kan...sekarang dah tinggal daun oren coklat aje...hilang dah pinknya...bawah ni gambar waktu sekarang...pukul 4.50 petang di Vienna...


Ok la sampai sini dulu ye...belum sempat jalan-jalan ke kawasan bunga-bunga lain lagi kat Vienna ni...kalau ada nanti mi share lagi ye...Assalamualaikum....

6 ulasan:

babYpose berkata...

Waalaikumusalam, di vienna kalau masuk kedai derang greet grusgott kan.. cantiknya bunga, Alhamdulillah dapat menikmatinya..

Ibu Dilah berkata...

Cantiknya bunga2 tu semua.. pemandangan pun cantik jer berbunga.. Suhu panas kat sana baru 22deg ye.. kat msia kalau suhu mcm tu dah kira musim sejuk dah kan.. hihihi

achiek anis berkata...

Aah..tp skg ni mcm makin mahal bunga drg..amboi sangat

achiek anis berkata...

Aah...klu summer baru la cecah 30 ke 40 suhunya..22 ni kira best la panas dah rasa...hihi

Ruzita Idias Ismail berkata...

oo.. seronok baca kisah anis. Banyakkan share cerita2 kat sana ya..

achiek anis berkata...

insyaallah kak ita...mood.nk.transfer gambo.tu yg mls....

Copyright to ACHIEK ANIS
Designed by UMIESUEstudio 2015