Salam semua...
Petang2 ni baru dapat menjengah blog kecintaan ni..
Arini xde pe sangat nak merapu meraban...
Just nak share resepi masak tempoyak...
My favorite...
Tapi biasa daku buat style Perak..
Ada letak santan dan serai bagai...
Kali ni mi try resepi hasil pertanyaan kat group gojes...
Sebab dapat ikan patin segar dari Temerloh kan..
Haruslah masak pun style Temerloh gitu..
Maceh ye pada geng gojes yang share resepi Patin Tempoyak Temerloh style ni...
Bahan-bahan ;
1 ekor ikan patin saiz sederhana ( mi potong kepada 6 bahagian kecil )
7 biji cili padi ( nak pedas tambah lagi sendiri ye)
1 biji cili besar merah
1 inch kunyit hidup
2 cawan air ( kalau tak suka pekat leh tambah lagi air )
6 sudu besar tempoyak
Sedikit daun kesum
Garam secukup rasa
Cara-cara :
Tumbuk cili padi, cili merah dan kunyit hingga sebati...tapi jangan halus sangat
Masukkan tempoyak...gaul sebati dengan bahan tumbuk tadi
Masukkan air kedalam periuk dan masukkan bahan2 tumbuk tadi..
Didihkan sekejap baru masukkan ikan dan daun kesum berserta garam...
Didihkan sehingga kuah agak2 pekat dan ikan masak...
Siap...
Senang giler kan uols....bak kata admin Gojes Cikna...tak guna bawang pun boleh jadi masak tempoyak dah...1st time masak memang menjadi ala2 Patin Tempoyak orang Temerloh tau....ngeee
Selamat Mencuba...
Patin Masak Tempoyak ala2 Temerloh |
8 ulasan:
Sedapnya anies dah lama akak tak makan tempoyak ikan patin..
terliurnya..kecur air liur tengok..:)
mmg sedap kak...kebetulan dapat patin fresh tu yg buat...selalu mkn kt kedai je....
hehe...1st time buat ni kak...akak mesti dh selalu buat kan
kan kan kan MI..senang aje masak cara org pahang.. simple tapi sedap! makan nambah2 lagi..hehe.
menambah tu harus cikna...ngeee
Masak macam inilah yg lebih membuka selera apa lagi lepas-lepas asyik kena ketupat rendang raya...
kan....tiap2 mgu rendang so jemu jugak.....sekali sekala pekena masak tempoyk ni mmg buka selera gitu
Catat Ulasan