Aidilfitri 1435H : 2014 : Raya Pertama & Kedua

Salam 10 Syawal semua...
Masuk hari ke sepeuluh ni baru la mood rajin nak mentransferkan gambo ke PC datang..
Takpe masih mood raya kan...
Syawal kan sebulan....ngeeee

Tahun ni tak banyak pun gambo yang diambil...
Sibuk melantak lemang, ketupat, rendang, lontong dan macam2 lagi la...
Tahun ni balik kampung macam biasa la kena hadap jem...
Iols balik kampung kat Chengal Jantan, Changkat Jering, Perak..

Kalau perjalanan biasa ambil masa 4 jam je..
Tapi bila musim2 perayaan ni jadi 8 jam kekdahnya...
Puas sapu kat roti pun tak habis2 lagi jemnya...ngeeee


Tiap2 tahun gini la bila sampai area Sungkai

Gerak dari Putrajaya pukul 6.40 ptg lancar je tak jem sabtu 26 Julai 2014 tu...
Singgah kat RnR Behrang buka puasa dulu lepas tu sambung perjalanan terus sangkut jem..
Pukul 1.30 pagi baru sampai kampung...
Hazabedah sungguh...seb baik si tecik tu mentido je sepanjang perjalanan...
Dapat la merasa bersahur dan berbuka dengan family untuk hari terakhir Ramadhan tu...

Petang ahad tu cam biasa la dah busy dengan preparation raya...
Mak mi duk sibuk buat ketupat palas....menu wajib setiap kali raya kami..
Rendang pun masak siap2 petang tu sebab nak makan dengan lemang..
Mak buyung ni request nak makan rendang ayam....my favorite raya dish ever...


Rendang Ayam


Tahun ni lemang ktrg tempah je dengan jiran  sebelah rumah..
Lemang rebus..bukan bakar...saje nak merasa kelainan...
Tetap sedap....my hubby berbuka memang melantak lemang jela..favorite la katakan..
Tapi dia lagi prefer rendang daging...tapi tak dapat...cian dia...heeee
Esoknya g beraya umah maksu kat sebelah rumah baru dapat makan rendang daging...ngeeee

Alhamdulillah raya kali ni dapat lagi kami 5 beradik berkumpul dengan papa n mak...
Sepatutnya abang no.2 beraya dirumah mertua..
Tapi disebabkan drg nak ke Terengganu raya ke3 sebab kenduri kawen sepupu kak ipar so drg beraya di kampung mi dulu...
Acara wajib setiap kali raya pertama adalah bergambo satu keluarga...
Kononnya nak pegi studio bergambo..
Tapi tak sempatnya...
Raya pertama tu rumah dikunjungi tetamu tak putus2...
Alhamdulillah....

Keluarga Mansor & Maimunah 


Keluarga kecilku 



Lepas zohor baru ktrg dapat beraya ke rumah saudara mara..
Memang seronok sebab rumah saudara mara sebelah mak memang duduk dekat2 je...
So berkonvoi la kami satu keluarga ke 5 buah rumah yang berdekatan...
Terasa akrabnya hubungan silaturahim bila dapat berkumpul beramai2 untuk ziarah menziarahi..
Tapi gambo semasa brkonvoi raya nan hado..
Sibuk beramah mesra dan menjamu selera kan..
Lupa dah nak snap2 gambo....ngeee
Gambo anak dara ada la duk berkepit je ngan abahnya....






Tema raya kali ni Emerald Green..
Walaupun baju my hubby lari sikit dari Emerald Green tapi boleh la..
Masa beli tak bawak baju mi so ingat dah matching dah...tapi lari sikit rupanya...

Raya pertama raya sampai petang je...
Malam ktrg tunggu tetamu je datang rumah..
Memang tak putus2 tetamu datang...
Menu lain selain ketupat rendang untuk raya pertama tu adalah mee rebus...
Gambo nan hado....lupa nak snap la dah busy melayan tetamu...huhu

Raya kedua plak my family yang lain duduk rumah je sebab suadara mara belah papa mi dari Penang plak bertandang ke rumah...Menu raya kedua mak mi buat lontong..
Ketupat lemang rendang semua dah habis...
So, raya kedua layan lontong ngan kuih muih jela tetamu yang datang...

Mi plak sempat la pegi beraya rumah kawan2 rapat yang terdekat...
Itu pun lepas zohor baru boleh keluar beraya...
Tema raya kedua adalah purple + merah...hubby je pki kemeja kelabu...
Tak sedondon sangat la...mi ngan airis je sedondon kekdahnya..

Ni la satu2nya gambo raya kedua yang sempat snap...huhu...itupun si kecik tu protes xmo bergambo

ok la...nanti mi sambung lagi part raya ketiga ek...
Raya ketiga kami ke Pulau Pinang....
Tunggu entry seterusnya ya...ngeee

6 ulasan:

safurara berkata...

cantiknya baju anak dara tu.kenan betul aku.

achiek anis berkata...

yg jubah ke rara? tu beli kat GM tu....ngeee

Chekgu Azrine berkata...

Sweet je hri raya sis..meriah sgt...

achiek anis berkata...

klu snap gambo lg byk mesti lg best...ni sibuk duk mkn j...hehe

Masitah Abdullah berkata...

bestnye...rindu changkat ibol.

achiek anis berkata...

sabo ea...nnt hbs study leh blk changkat ibol selalu dah eta...

Copyright to ACHIEK ANIS
Designed by UMIESUEstudio 2015