Cheeskut : Terjebak Jugak Akhirnya

Salam uols...

Alhamdulillah 
Alhamdulillah
Alhamdulillah
dipagi yang blues ni ada berita gembira...

Mami dah mula bekerja semula...
Bersyukur pada Allah kerana masih dimurahkan rezeki untuk berkhidmat disini..
1 Julai 2009 - 1 Julai 2013
Genap 4 tahun mami bekerja disini...

Ok la...macam dah lari tajuk pulok...ngeee

Seronok join geng Blogger Gojes Mommies ni...
Happening...Suka Duka leh share sama2....
Fenomena Cheesekut ni pengaruh dari geng gojes la ni...
Tapi sebelum tu dekat ofis mami demam Cheesekut ni dah memang melanda sejak sebulan yang lepas lagi...

So, disebabkan kesedapan dan kesenangan mau bikin itu cheesekut maka mami pun terjebak sama...
Mi gabungkan resepi Mama Saif  (Geng Gojes) dan Wan (Geng Ofis)...

Sorang letak whipping cream....sorang tak letak
Sorang guna biskut marie....sorang guna hup seng deluxe
Sorang letak topping....sorang tak letak topping
Sudahnya mi gabungkan ikut suka hati mami..
maka terhasillah cheesekut versi mami...ngeee
Pape pun thanks pada yang punya resepi ya....


Bahan-bahan

Kalau nak letak whipping cream pun sedap coz dak Wan letak memang sedap....ngeee


Cara-cara :

Pukul cream cheese sehingga kembang pas2 masukkan sedikit demi sedikit susu pekat 
(susu pekat ikut korang nak manis ke tak eh...)
Mi letak sikit je sebab mi campurkan sekali cream Oreo so dah manis kat ctu...
Pas2 masukkan 2 sudu Strawberry flavour milk...jangan banyak sgt nanti adunan cair...
Saje nak bagi rasa strawberry kat ctu....
Bila dah dapat tekstur cream yang dah kembang tuang sedikit dalam bekas....
Kemudian celupkan biskut sesaat ke dalam susu cair strawberry tadi 
then susun dalam bekas yang berisi cream cheese layer by layer....
Ingat celup je biskut tu...bukan rendam...kang berderai biskutnya....
Ulang la tuang cream cheese...celup biskut dalam susu cair....susun biskut...
then tuang lagi cream cheese...celup biskut lagi.... susun biskut.... sampai la habis... 


Ni hasil susunannya

Lepas tu kisar Oreo then taburkan atas adunan ni sebagai topping...
Korang nak pelbagaikan topping ni pun boleh...
Letak fresh fruit ke.. cheddar cheese ke...milo ke....semua boley....


Taburan Oreo

Selepas tu masukkan dalam peti ais lebih kurang 3 - 4jam pastu baru boleh ngap...


Hasilnya

Mi buat ni disebabkan hubby dapat cuti jumaat tu...
So dia balik kejap...
Hubby cakap makan lepas hilang sejuk lagi sedap...
Bahan2 dah sebati gitu...
Terasa kesedapan cheese mix with strawberry flavour...
Al-maklum la hubby peminat tegar Strawberry Milk Flavour tu...ngeeee

So senang kan...
apa lagi try la....

9 ulasan:

lia berkata...

kot post masa bulan poser, ada lak yg batal poser ni ekekekeeee

achiek anis berkata...

kih kih kih....so kena post sebelum puasa...

puasa post pasal makanan kena kuarantin la...hehe

ctmah berkata...

adehhh..bahan dh beli, tp tak sempat buat lg..mlm ni harus buat ni..lalalala

achiek anis berkata...

buat jgn tak buat....

esok pagi dah boleh ngap...nnt nak puasa dah...

Rinna berkata...

Wahh sedapnyaa.. cheesekut tuh.. :)

achiek anis berkata...

salam kenal sis...

buat la sis...simple je...hehe

Rugayah Mohd Noor berkata...

Mmmm..boleh try ni...

Hanys Jehari berkata...

Yum yumm. Nak kena try ni. Senang je rupanya. Punyalah terliur tgk org buat hihu. Rq for sharing!

achiek anis berkata...

aah senang je....buat jgn tak buat sis...:)

Copyright to ACHIEK ANIS
Designed by UMIESUEstudio 2015