Cancer : Underweight : Low Blood Presure


Semalam ofis mi ada buat Seminar Pasal Kanser...
Salah satu aktiviti Puspanita Kementerian..
ala kumpulan isteri2 keje gomen tu...
selalu jugak mi join aktiviti Puspanita ni kalau bos izinkan...
walaupun sekadar berstatus kontrak tapi kena juga ikut rule
" saya yang menurut perintah"..ngeeeee
 
Macam-macam kanser la yang didedahkan..
Paling ditekankan adalah pasal breast cancer...
Sebabnya dekat dunia cancer ni adalah pembunuh no 3 wanita...
Kalau dekat Malaysia jatuh no 1 tau..
Sumber ni mi dapat dari ceramah tu la..
Penceramahnya dari ISN dan LPPKN...

Ikutkan kanser ni boleh terjadi pada sesiapa sahaja dengan Izin Allah s.w.t.
Selain tu salah satu faktor utama adalah disebabkan pemakanan..
Dan
Keturunan...
Kalau sejarah keluarga kita pernah kena apa2 kanser
 so kebarangkalian kita nak kena kanser adalah 50%...

Kat sini adalah sikit2 slide yang mi boleh sharekan sama2 dengan korang diluar sana..




Jom sama2 jaga pemakanan kita ek...
penyakit tu memang datang dari kuasa Allah kan..
tapi kita boleh berusaha untuk mencegahnya...
because " Prevent is better than Cure "


Jom pakat2 makan banyak sayur-sayuran hijau...
Tapi ada sedikit nasihat dari penceramah tau...
Kalau kita nak makan sayur-sayuran sekarang better steam sekejap untuk bunuh racun serangga yang banyak digunakan untuk mencantikkan sayur-sayuran tu..
sebab tu kalau pilih sayur jangan pilih rupa yea..
kalau berlubang2 sikit tu tandanya kurang racun katanya...
yang berlubang2 tu la lagi bagus coz serangga dah makan means kurang bahan kimia la..
Serangga tu pun pandai memilih mana yang terbaik kan...
Sayur zaman sekarang dah tak sama macam zaman dulu...
Sekarang dah banyak bahan kimia ditabur sana sini...



Buah-buahan pun bagus untuk mencegah kanser..
tapi ikut juga la...
ada setengah orang alergik pada berries kan...

Paling mi suka Ubi Keledek tu..
Nak2 pulak kalau Ubi Keledek rebus...
Kalau pegi Jusco confirm singgah beli Sweet Potatoes yang jual dekat food court tu...
uih....terliuq jap....ngeeee
 
Seminar kesihatan ni separuh hari je...
Lepas je  habis ceramah terus mi buat medical check up...
benda free harus la kan....
kalau nak poie klinik macam malas je...
benda dah ada depan mata so jangan lepaskan....hehe


Hasilnya :

Korang faham ke? ngeee


Berat : 40.3 kg
Tinggi 151.2 cm
BMI : 17.6
Lemak dalam tubuh : 21.2 % ( kalau lebih dari 30% tak bagus yea kawan2)
Tekanan darah : 93/65
Gula dalam darah : 5.2 ( kalau lebih dari 10 memang ada diabetis la)

Kesimpulannya
mi ada masalah kesihatan sedikit...

Low Blood Pressure
Underweight

OMG....

Pakar Nutrisi tu suh mi naikkan berat lagi 3kg...
tak bagus underweight katanya coz boleh sebabkan masalah pereputan tulang..
Patutlah mi selalu sakit2 tulang-temulang ni...
kurang zat rupanya....
ingatkan dah minum susu dan makan sayur hijau hari2 dah cukup...ngeee
 
Korang ada petua tak nak naikkan berat badan?
 
 Sebab mi memang bermasalah nak naikkan berat dari zaman anak dara lagi...
makan boleh tahan banyak...
boleh makan 2 pinggan nasi tau sekali makan...haha

DAN

lagi satu pasal Low Blood Presure.....
tak sangka pulak mi pun ada masalah ni..
Diakui memang mak mi pun ada masalah ni...
kalau duduk lama sikit dan nak berdiri mula la pening2...
Pakar Nutrisi tu suh mi banyakkan rest coz kalau ada masalah cmni 
kebarangkalian nak pengsan tu bila2 masa je...
 Oh...jangan la jadi time2 hubby xde ni...
dah tinggal berdua je dengan Airis...
kalau mi pengsan cmne la Airis nanti...
tak dapat bayangkan...
Oh...sangat risau....
 
Moga Allah sentiasa melindungi kami...
Insyaallah...
 



2 ulasan:

lia berkata...

akak obes so x sesuai bg pandangan sbb kang dr underweight da jd obes ekekekeee

achiek anis berkata...

hehe...boleh je kak...ni mkn byk pun tak naik2...stress mak...ngeee

Copyright to ACHIEK ANIS
Designed by UMIESUEstudio 2015