Airis : 1 Tahun Sudah

Alhamdulillah...


7 April 2013


Genap usia anakanda tercinta Khumaira Airis 1 tahun.
dah masuk alam kanak2 pulak..kejap aje masa berlalu...

Alhamdulillah...
bermakna sudah cukup 1 Tahun juga Airis menyusu badan sepenuhnya dengan mami walaupun masa 2minggu awal dulu mi menghadapi masalah nipple crack dan penghasilan susu yang kurang memberangsangkan..
moga terus dimurahkan rezeki untuk setahun akan datang sehingga 2 tahun usianya..Insyaalah..

Alhamdulillah...
1 tahun juga berjaya membesarkan airis with

NO PACIFIER...NO SWING...NO WALKER

walaupun disogok denga bermacam2 pandangan:

 kalau tak guna pacifier nanti anak nak melekat je..tak boleh buat kerja lain..

kalau tak guna walker susah nak buat kerja coz nak kena pantau anak je..
kalau tak guna walker nanti anak lambat jalan la...

kalau tak guna buaian nanti anak susah nak tido..memerap jela..

TAPI

Alhamdulillah...

mi dan hubby berjaya membesarkan Airis tanpa mempedulikan pandangan2 yang kurang memberangsangkan tu..

walaupun tanpa Pacifier Airis dan 
memang diakui Airis anti-botol menjadikan kami close and need for each other...
walaupun tanpa pacifier takde pulak Airis nak merengek2 or meraung2 macam kena cubit ke apa..ngeee

walaupun tanpa walker Airis tetap boleh berdiri dan meniti sendiri...
walaupun belum boleh jalan tapi dia ada usaha sendiri untuk berdiri dan berjalan..
Insyaallah sampai masa dia akan berjalan sendiri.. takde unsur paksaan disitu...biar dia belajar sendiri...
walaupun tanpa walker mi tetap boleh buat kerja rumah macam biasa..
yang penting kena la ada cara nak menguruskannya...

walaupun tanpa buaian Airis tetap tido lena sebab kami dah biasakan dia tido dalam baby coat dan atas tilam je...yang penting kita latih dia dari mula..nak seribu daya...tak nak seribu dalih aje kan.

KENAPA kami membesarkan Airis tanpa semua tu adalah kerana banyak negatif dari positifnya..
rasanya dah banyak artikel atau kajian mengenai kesan negatif penggunan semua tu..so pandai2 la korang search sendiri ek..malas plak mi nak huraikan satu persatu ka cni..

ini cara kami besarkan anak...
masing2 ada pandangan dan usaha sendiri..
so tak payah nak kutuk2 belakang pasal entry ni ek..

Anak KAMI Hak KAMI dan Cara KAMI..



last but not least :

Selamat Ulangtahun kelahiran pertama anakanda 

KHUMAIRA AIRIS

moga membesar menjadi anak yang solehah dan taat pada agama, mami & abah..
mami doakan Airis dikurniakan kesihatan yang baik dan 
akal yang cerdik untuk menjadi insan berguna pada Agama dan Bangsa..
kelahiran Airis penguat kasih sayang mami dan abah..
Airis lah jantung hati dan permata berharga buat kami..
kehadiran Airis menceriakan kehidupan opah dan tokwan..
moga Airis sentiasa berada dibawah lindungan Allah s.w.t ..

you always be my baby forever Airis..

Lot of Love and Kiss from mami dan Abah.




 

8 ulasan:

Fieda berkata...

hapy besday airis..nama ank kita sama hehe...

achiek anis berkata...

aah...dah perasan masa mula2 baca blog sis ari2..hehe...thanks for the wish...

Eta berkata...

setuju kak, eta pon berpegang pada prinsp akk tu, tapi eta kalah dengan outsider, akhirnya diwalker dan dibuaikan. till today eta menyesal n menangis kalo ingat semua tu. rsa bersalah x boleh buat yg terbaik utk anak sendiri. eta terpaksa memberontak dlm hati je. nasib baik hasben sokong eta.

eta x rasa pon walker n buai tu bg kesenangan kt eta. nyusahkan ade la..serius sedih

achiek anis berkata...

thanks eta...xpe...kdg2 mmg susah nk tempis bila ada campurtangan outsider ni kan...try for the next baby yea...yg dh lepas tu jadikan sebagai pengalaman n pengajaran je k..sume nak yg terbaik utk anak masing2 kan..so xmo sedih2 yea....:)

lia berkata...

happy 1st birthday, dear Airis...

anak kita, hak kita mendidiknya... betol2... abaikan kata2 nista org tu ;)

achiek anis berkata...

maceh aunt lia....betul tu kak..jenuh ler klu asyik nak ikut cakap org kan...ngeee

leen berkata...

Anak KAMI Hak KAMI dan Cara KAMI..

sy sokong 100% ayat sis, campur tangan org luar (wan n kakak ipar) akhirnya jadi mcm anak saya agak sedih n terkilan...

achiek anis berkata...

salam perkenalan leen....emm kadang2 kita mmg xleh terlepas daripada campurtangan org tua...xpela yang penting kita kena jaga jugak hubungan kekeluargaan kan...macam saya my parent n my parent in law tak masuk campur dlm hal anak2 so lega la sikit....tapi ada juga outsider yg masuk cmpr tapi saya cekalkan hati menolak cara drg dgn kata2 yg berhemah la...

Copyright to ACHIEK ANIS
Designed by UMIESUEstudio 2015