Non Baked Oreo Cheese Cake Vs Baked Oreo Cheese Cake

Ok..pagi2 ni sementara tak banyak koje lagi meh mami nak share resepi Oreo Cheese Cake 2 versi...

1. Non Baked Oreo Cheese Cake

2. Baked Oreo Cheese Cake

Actually ni request dari kawan mi minta mi share kan resepi ni...hehe


Non Baked Oreo Cheese Cake



Bahan -Bahan :

Untuk Bahagian Tapak :

2 Paket Biskut Oreo
50 gram mentega

Topping :

1 paket cream cheese (mi guna brand tantura yg kecik tu)
250 gram whipping cream ( mi guna brand emborg)
1/2 cawan gula kastor ( mi tak letak sebab guna cream oreo tu dah manis)
1/2 cawan fresh milk
1 sudu kecik gelatin


Cara -Cara :

cairkan mentega secara double boiler 
kisar biskut oreo ( asingkan cream dalam dia tu eh )
jgn kisar sume biskut tu simpan sikit utk wat hiasan

gaul sebati kedua-dua bahan hingga menjadi satu adunan n padatkan dalam bekas korang suka dan 
simpan dalam freeze dalam 20 - 30 minit utk keraskan utk jadikan tapak.

Sementara tgu adunan tu cun mengeras buat la topping dia plak kan...

masukkan cream cheese, whipping cream, fresh milk, gula /cream oreo
dan 
pukul sehingga kembang
( nak cepat pukul je pakai mixer)

kemudian, bancuhkan gelatin tadi ngan air suam sampai cair dan 
masukkan dalam adunan topping n gaul rata.


lepas korang tengok tapak oreo yang dalam freeze tadi dah elok mengeras boleh la curahkan topping tadi dan hias la dengan  biskut oreo yang x dikisar tu..
ataupun korang patah2kan pun boleh then tabur je..

ok dah siap sume masukkan dalam freeze 3-4 jam dah boleh makan....
sedap uolls...try la....ngeeee

Untuk resepi Baked Oreo Cheese Cake plak sama je mi guna bahan2 tu cuma Gelatin je mi x letak.


Baked Oreo Cheese Cake

dah kena cut 1 slices sbb x sabo nak rasa...ngeeee


Cara yang sama cuma tak perlu simpan dalam freeze tapi kena bakar la kan...ngeee

mi guna suhu 130 darjah selama 20 minit.
(ikut oven jugak sebenarnya ye so kena try n error)

Walaupun rupanya non ado tapi rasanya tetap mabelesssssss......

Tak caya try la.....('v')




Tiada ulasan:

Copyright to ACHIEK ANIS
Designed by UMIESUEstudio 2015