EuroTrip : Pisa Day 3 : 07 Mei 2016




Assalamualaikum...sambungan entry Florence Day 2 ...Lepas je breakfast dalam pukul 8.30 pagi cmtu ktrg gerak ke kawasan Menara Pisa...tak jauh dari Camping site kami tinggal ni...lebih kurang 5 minit je drive...Kawasan Piazza dei Miracoli yang terletaknya Menara Condong Pisa ni takdelah besar mana...ada 4 bangunan je kat situ...tapi jauh sikit dari menara Condong tu ada shopping street....tapi kami tak ke sana...just pusing sekitar menara condong tu je...kami parking pun betul2 depan laluan nak masuk ke kawasan menara Condong ni...disebabkan masih awal so tak ramai lagi orang masa kami sampai...kiosk kecik2 yang jual cenderahati pun tak buka lagi...mula-mula bergambar ok la tak ramai orang..dah masuk tengahri sikit dah makin ramai pengunjung...nak ambil gambar pun asyik nampak bontot orang je kan...haha...


Kanak-kanak riang cukup tidur dan makan barulah mood happy menjelma...


Mula2 masuk akan nampak bangunan Battistero ni...rupa bentuk macam wedding cake katanya...boleh masuk dalam tu tapi kena beli tiket 5 Euro..ktrg tak masuk pun sebab taktau sebenarnya boleh masuk..haha




Yang ada air pancut ni plak Pisa Cathederal...senibina bangunan ni unik sikit sebab diukir dengan bentuk2 manusia...memang halus la kerja tangan orang dulu-dulu ni...boleh nampak timbul orang-orang tu...


Sebelah je Cathederal ni barulah Menara Condong Pisa...yang menjadi lambang Pisa...bila sebut Pisa confirm orang akan fikir Menara Condong ni kan...sempat salin pampers si kecik kat tepi tu coz ingatkan dia membuang rupnya kentut aje...bau macam membuang...haha...lawak betul rasa time tu...nak ke toilet kena pusing jauh...so tukar jela kat situ lap dengan baby wipe...seb baik tak membuang betul2 kan...


Masa ni dah start ramai pengunjung...dah dekat pukul 10.00 pagi masa ni...tu yang nak ambil gambo nampak aje kelibat orang...





Mood si kakak baik masa ni boleh la suruh posing2...kalau datang hangin dia jangan harap la nak bergambar elok camtu...dah sampai sini posing gaya wajib adalah menahan Menara Pisa ni...haha...siap ada gambar disebalik tabir lagi...terbaiklah Aunt Nani sempat capture kan...hihi







Lepas dah puas bergambar, ktrg decide nak cari makanan untuk alas perut sebelum bertolak ke Klagenfurt, Austria...Sebab jauh jugak dari Pisa nak ke Klagenfurt...lebih kurang 6jam perjalanan...so jalan2 cari kedai makan banyak yang tak buka lagi...yang kedai merah ni tak buka lagi so kami ke kedai depan sikit...dekat sinilah peristiwa menyakitkan hati tu bermula...sebab kedai ni aje yang buka kami pun duduk la dan dismabut oleh waiter kedai...masa tu kami la pelanggan pertama...dah duduk elok...duk belek2 tengok menu dan order semua so tunggu je makanan sampai...mula-mula salah seorang waiter ni berumur sikit alihkan stroller Kays...agak kasar sambil bebel2 dalam bahasa dia...Masa tu Kays memang duduk kat stroller tu...tengah makan ais krim...Mi n Nani dah pandang satu sama lain...sebab cara dia alih tu kasar...ok lagi...dalam 5 minit camtu waiter tua ni lalu lagi..tapi kali ni dia sepak sudu ais krim Kays yang terjatuh....uih terus menyirap daku rasa...dia sepak kuat ok...seb baik tak kena Kays...terus husband Mi tinggikan suara cakap "Do you have any problem with us" dia datang dekat husband Mi sambil angkat kepala macam nak ajak gaduh...bila husband Mi tanya lagi dia terus blah...pastu bila waiter lain datang hantar makanan husband Mi cakap lagi dan drg boleh ketawa2 pulak kat belah kaunter bayaran...sangat kurang ajar...sebabnya nak tau kenapa? sebab ktrg ni Islam...pelanggan lain yang datang waiter tua tadi layan elok je senyum bukan main ramah...terus spoil mood nak makan tau...tetapi mengenangkan budak2 ni tunggu jugak sampai budak2 habis makan...Mi jamah sikit je sebab dah takleh masuk tekak...rasa perit nak telan bila jadi camtu...bagi kami kalau tak suka Muslim jangan welcoming la masuk restoran korang tu...ni masa tu takde pelanggan kemain ko mempelawa ktrg masuk...pastu layan kurang ajar camtu..kalau dah anti sangat tulis je " No Muslim Allowed" kan senang....disebabkan kejadian ni habis spoil mood kami mak pak ni...kira meninggalkan Italy dengan perasaan marah dan kecewa camtu...Nama restoran tu ada Toscana kat belakang...malas nak ingat nama penuh...sakit hati sangat...racist...ni pengalaman pertama jumpa manusia racist kat Eropah ni...nampak waiter tua pakai baju putih tu? tu la dia...racist sangat!


So, nasihat Mi kalau rasa2 nak masuk mana2 restoran kat Europe ni tengok dulu persekitarannya..kalau ada Muslim lain yang makan kira ok la tu..kalau xde better cari kedai yang lain...harap lepas ni travel kat Eropah ni xde lagi jumpa spesis manusia camni...datang jauh2 melawat tempat drg dapat layanan camni pulak...tempat pelancongan kot...bukan tempat private yang nak racist bagai...The Bad Experience Ever! Ok la insyaallah ada masa kita jumpa lagi next entry...Entry ke Ossasiacher See dan Klagenfurt....

5 ulasan:

ameris berkata...

ehhh sakit ati plak baca. dpn2 lak tu tunjuk racist. xpe nis.. pengalaman gak tu

ameris berkata...

ehhh sakit ati plak baca. dpn2 lak tu tunjuk racist. xpe nis.. pengalaman gak tu

achiek anis berkata...

Tu la kak amy..pengalaman betul...hope x jumpa lg manusia cmni akan dtg

Nurul Syahida berkata...

Seram plak jumpe racist macam ni..hope one day dapat hidayah la pak cik tua tu..😊😊

pak sunang berkata...

DARI PAK SUNANG Syukur alhamdulillah saya ucapkan kepada ALLAH karna atas kehendaknya melalui AKI DARMO saya sekaran sudah bisa buka toko sendiri dan bahkan saya berencana ingin membangun hotel dan itu semua berkat bantuan AKI DARMO,saya tidak pernah menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini,atas bantuan AKI DARMO yang telah memberikan nomor selama 3x putaran dan alhamdulillah itu semuanya tembus bahkan beliau juga membantu saya dengan dana ghaib dan itu juga benar benar terbukti, AKI DARMO juga menawarkan minyak penarik kepada saya dan katanya minyak ini bisa digunakan untuk berbagai jenis keperluan dan baru kali ini saya temukan paranormal yang bisa dipercaya,,bagi teman teman yang ingin dibantu untuk dikasi nomor yang benar benar terbukti tembus atau dana ghaib dan kepengen ingin membeli minyak penglaris jualang silahkan hubungi AKI DARMO di 082-310-142-255 ini benar benar terbukti nyata karna saya sendiri yang sudah membuktikannya –ATAU KTIK ALAMAT BLOG AKI -http://pendidikanmerangin.blogspot.co.id

Copyright to ACHIEK ANIS
Designed by UMIESUEstudio 2015