EuroTrip : Florence Day 2 :06 Mei 2016



Ok sambungan dari entry Venice Day 1..Hari kedua 6 Mei tu ktrg ke Florence, Italy plak...dalam pukul 9 pagi camtu ktrg gerak ke Florence Designer Outlet, The Mall...lebih kurang 3 jam jugak dari Venice...ramai kata oulet sini murah tapi bila ktrg sampai takde la murah mana...murah lagi outlet di Pandorf Austria...kat sini banyak jenama mewah so kalau yang duit kepok2 tu syurga la kot shopping kat sini...kebanyakan produk terkenal Italy ada kat sini macam Prada Milano...ramai jugak tourist duk usung paper bag besar-besar brand Prada ni...disebabkan harga masih mampu tengok untuk ktrg ni so just window shopping la...berangan boleh la dapat sebiji handbag ke kan...tapi baik beli di Austria je lagi murah...dasar penjimatan tu kena ambil berat...hihi...ktrg tak lama pun kat sini sebab style outlet ni satu bangunan satu brand...tak macam Outlet Europe yang lain yang gabung semua sekali so senang nak jalan...macam sini nak kena jalan jauh sikit baru satu lagi brand...kalau single or couple ok la jalan2 ala2 catwalk kan..kalau dengan anak2 kecil ni jadi terhad sikit...faham-faham jela budak2 mana larat nak jalan jauh2 dan tempat yang tak menarik bagi drg kan...


Otw dari Venice ke Florence...jenuh jugak la melayan budak yang bosan travel lama2 ni...hihi


Sekitar pemadangan kawasan The Mall...kawasan ni jauh ke dalam sikit..macam dalam perkampungan tepi bukit gitu...





Agak2 dah puas pusing ktrg lepak dekat Zara Cafe ni...alas perut rasa pasta dan dessert drg...kalau dah datang Italy ni memang wajib la rasa pasta drg kan...halal ke tak? sila la pilih menu seafood ye...macam ktrg order pizza salmon dan pasta vegetable...nak cari kedai yang tulis cop mohor Halal memang takde ye kat sini...nak info lebih lanjut pasal halal haram pemakanan di negara bukan Islam ni sila la bertnya pada yang lebih arif ye...mami tak pandai nak explain..takut nanti korang salah faham...sementara lepak ni sempat lagi si kecik ni mentido...selesa dapat baring kat sofa agaknya lepas 3 jam duduk je dekat carseat...cafe ni atas butik Zara...angin sepoi2 so sedap la si kecik ni mentido...




Lebih kurang pukul 2 ptg camtu ktrg gerak ke bandar Florence pulak...lebih kurang 35 minit dari The Mall Florence ni...ktrg parking kereta dekat kawasan Arno River dan jalan2 sekitar Ponte Verccio tu...Porte Veccio ni kedai atas jambatan yang dulunya jual emas dan perak...dibina sebelum perang dunia kedua lagi...dari sekitar jambatan ni boleh nampak pemandangan ke arah bukit yang ada palace drg tu...





Lepas tu ktrg ke masuk kawasan Uffizi Galery ni...penuh dengan artis yang duk melukis kiri kanan...kalau rasa nak lukis potret keluarga pun boleh tapi ktrg xdela tempah...hajat hati nak la sekeping tapi mana maunya kalau dah dengan budak kecik nak stay dediam walaupun dalam 10 minit je kan...seminit pun tak duduk diam...haha....




Lepas tu ktrg keluar dari kawasan galleria ni ke kawasan Duomo....Senibina bangunan yang paling menyerlah kat situ yang jadi tarikan...ada kiosk2 kecil yang jual cenderahati dan produk kulit jugak kat sini...sebelum sampai tengah2 square tu lorong2 butik kecil2....majoriti jual barangan kulit...jaket, tali pinggang, beg tapi agak mahal tapi still murah dari beli kat Malaysia la...barangan kulit original...husband Mi dapat la beli tali pinggang satu buat kenangan...konon nak beli kasut kulit untuk kerja tapi tak jumpa yang berkenan di hati dan agak mahal...lepas habis pusing kawasan Duomo ni ktrg terus gerak ke Pisa...sebab dah pukul 6 petang camtu tapi masih cerah sebab masa ni dah masuk Summer...



Belakang tempat ktrg bergambar tu kedai2 yang jual barangan kulit dan kraf tempatan...siap ada model dengan barangan kulit tu ha...simbolik la barangan kulit denga Italy ni...selain daripada pasta...dan satu lagi motorsikal drg yang ada penghalang angin tu..macam unik la....lupa plak nak snap gambar motor tu...



Perjalanan dari Florence ke Pisa lebih kurang 1 jam cmtu...Kami pilih camping site jugak sebab murah...Kami stay dekat Camping Village Torre Pedente tak jauh dari Menara Condong Pisa...Ala-ala kontena jugak biliknya...share 2 keluarga so jimat sikit...siap ada dapur untuk memasak...kira malam tu kami rest tak ke mana2...masak dinner lepas tu terus tido..esoknya baru kami ke Menara Condong Pisa...


Ok la sampai sini dulu..nanti kita sambung Entry di Pisa pulak...entry yang macam malas sebenarnya nak update kejadian kat Pisa tu...nasib baik kejadian tu jadi lepas ktrg dah habis jalan-jalan...sakit hati, geram, marah dan tak mungkin akan kembali ke Pisa lagi untuk akan datang...cukup la sekali...kalau ada rezeki anak-anak nak pergi bila drg besar nanti harap kejadian sama takkan berulang...Mungkin pergi sekadar ambil gambar dan balik..tak perlu nak singgah2 makan or rasa dish drg lagi dah....huhu


2 ulasan:

Chekgu Azrine berkata...

alamak...tak sabar nak baca pasal kisah pisa...cepat2 update sis

achiek anis berkata...

Tq kak rin selalu drop komen..terharu rasa

Copyright to ACHIEK ANIS
Designed by UMIESUEstudio 2015