EuroTrip : Intenari dan Bajet Percutian 4 Hari 3 Malam ke Italy



Assalamualaikum semua...arini mi nak share perbelanjaan percutian mi sekeluarga ke Italy hari tu...Cerita percutian nanti mami share ye..kita tengok bajet dulu...percutian menggunakan kereta dari Vienna ke Venice - Florence - Pisa, Italy. Disebabkan Eropah ni ibarat Semenanjung Malaysia so boleh lah kami menggunakan kereta je...Jarak dari Vienna ke Venice lebih kurang 6 jam perjalanan...macam perasaan dari Putrajaya nak balik kampung di Taiping dah rasanya....owh rindunya kampung halamanku...Perbelanjaan ni mi buat ikut hari la senang ye..mana la tau nanti ada yang murah rezeki dapat travel macam kami kan...walaupun pergi sendiri kena ada Intenari juga supaya perjalanan percutian kita tu lancar..takde la dah sampai sana baru gelabah nak cari nak ke mana, nak buat apa semua kan...datang jauh-jauh buat perangai last minit memang merugikan masa la kan..so persediaan awal itu perlu...masa tu sebagai panduan aje...takdelah kena tepat waktunya nak kena ikut..hihi...maaf la kertas intenari mi ni dah macam belacan dah...asyik duk lipat tutup je kan...intenari ni Padli, satu lagi family yang buatkan...




Malam Hari Pertama - 04052016

- Kami bergerak dari Vienna jam 11.00 malam ke Camping Fusina, Venice
(Perjalanan lebih kurang 6 jam)
- Tol : Euro 17.70
- Minyak Kereta ( Diesel) :Euro 45
- Penginapan di Camping Fusina : Euro 80
- Jumlah : Euro 142.70

Hari Pertama - 05052016 : Venice, Italy



- Bot ke Venice dari Jeti Fusina ( pergi balik ) : Euro 13 X 2 = Euro 26 ( Airis & Kays free )
- Makan minum : Euro 20
- Lain-lain : Euro 20
- Jumlah : Euro 66

Hari Kedua - 06052016 : Florence - Pisa, Italy



- Tol : Euro 21.90 + Euro 5.10
- Lunch : Euro 25.00
- Lain-lain : Euro 15
- Penginapan di Camping Village Torre Pendente, Pisa : Euro 55 (Euro 110 satu caravan kongsi 2 keluarga)
- Jumlah : Euro 122

Hari Ketiga - 07052016 : Pisa Italy - Klagenfurt, Austria


- Tol : Euro 45
- Minyak kereta ( Diesel ) : Euro 25
- Lunch : Euro 25
- Lain-lain : Euro 20
- Penginapan di Apartment Sonnerresort Ossiacher See : Euro 42.50 (Euro 85 satu apartment kongsi 2 keluarga )
- Jumlah : Euro 157.50

Hari Keempat - 08052016 : Klagenfurt- Minimundus , Austria


- Tiket masuk ke Minimundus : Euro 18 x 2 = 36 ( Kanak-kanak bawah 6 tahun free)
- Lain-lain : Euro 7
- Jumlah : Euro 43

* Jumlah Keseluruhan : Euro 531.20

*Lain-lain tu frigde magnet, baju untuk budak-budak dan aiskrim...hihi...untuk sarapan dan makan malam kami bawa masakan dalam tin dan segera dari rumah..kami juga bawa periuk kuali semua untuk masak..maklum la makanan halal susah nak dapat selain niat utama adalah untuk menjimatkan kos...

Kalau korang perasan 2x je kan kami isi minyak kereta...ye sila percaya sebabnya kereta ktrg guna diesel..sangat2 la menjimatkan untuk travel jauh camni...so pilihlah kenderaan yang menggunakan diesel kalau ada keinginan untuk travel by car macam kami...ok la sampai sini dulu perkongsian mi ye...tunggu roh rajin datang nanti mi update entry percutian kami tu ye...

Salam dari Vienna.





4 ulasan:

babYpose berkata...

Alhamdulillah perancangan yang baik untuk sekekuarga, kira 2 keluargakan ni tak la takut sangatkan.. menarik penginapan di sana. Kalau bole di sini pun nak guna diesel tapi road tax mahal skit rasanya.

achiek anis berkata...

Alhamdulillah..klu travel jauh2 ni mmg ktrg pergi by group sbb in case klu jadi pape ada yg leh bantu..

Chekgu Azrine berkata...

Bestnya..sbb dh dpt jejaki venice

achiek anis berkata...

Tp ktrg tak pergi Burano Island kak..kat ctu yg cantiknya..sbb dh fed up dgn byk tangga nak usung stroller n wheelchair😂

Copyright to ACHIEK ANIS
Designed by UMIESUEstudio 2015