Resepi : Kari Ikan Tanpa Santan Ala2 Mamak



Assalamualaikum semua...
Arini nak share resepi Kari pulak...
Keluarga mi dan Kari memang tak dapat dipisahkan...
Keturunan mamak la katakan...
Mamak Penang mari...
Tapi mi rujuk jugak blog Azlita Aziz masam-masam manis sebab nak tengok jumlah bahan2 tu...
Biasa mi masak main campak2 ja orang kata...



Bahan-bahan:

2 ekor ikan bawal or apa2 ikan
1 ulas bawang besar
3 ulas bawang putih
Sedikit daun kari
2 sudu besar rempah kari ikan babas
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil halba
1 sudu kecil jintan manis
150 ml air asam jawa
150 ml air
Tomato dan bendi ikut suka nak banyak mana


Bahan kisar

4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Sedikit kunyit hidup


Cara-cara:

Panaskan sedikit minyak
Tumis jintan manis
Kemudian masukkan halba
Tumis sekejap masukkan bawang besar dan bawang putih yg dihiris nipis
Masukkan daun kari
Dah naik bau masukkan bahan kisar tadi
Tumis sehingga garing
Masukkan rempah kari dan serbuk cili
Tumis hingga pecah minyak..baru sedap kari ni..kalau pekat sangat boleh letakkan sedikit air..tunggu smpi pecah minyak tau...
Masukkan air asam jawa dan air
Didihkan dan masukkan garam secukup rasa
Masukkan ikan...didihkan
Akhir sekali baru masukkan tomato dan bendi dan didihkan sekejap...
Siap


P/s: serbuk cili tu ikut hgpa nk buh byk mana..nak pedas buh byk la..air pun sama..nak pekat kurangkan air..n cair banyakkan air..yg penting garam tu secukup rasa...nak extra kan air asam jawa pun boleh...lagi masam lagi best rasa dia...

3 ulasan:

yanamib berkata...

skrg ni update resipi je ye...hihi rajin tau! ^_^

Unknown berkata...

kih kih kih...masak aje kan kejenya skg

Natasha Elaiza berkata...

Hahaha..google jumpe ni...tiru lah...hahahha

Copyright to ACHIEK ANIS
Designed by UMIESUEstudio 2015