Wiener Riesenrad a.k.a Giant Ferris Wheel at Prater in Vienna

 


Salam semua...
Hari ni bak share dengan korang tempat wajib terjah kalau datang Vienna ni...
Prater Amusement Park namanya...
Lebih kurang 30 minit jugak dari rumah mi..ktrg pergi petang Ahad lepas...
 

Ktrg pergi naik u-bahn untuk ke sini...
U - bahn ni macam LRT la kat Malaysia...
Tapi sangat mesra stroller tau...so senang la nak jenjalan bawak stroller...
Nape perlu stroller sebab ktrg xde kereta lagi...so agak letih untuk budak seusia 3 tahun nak menapak lama2...yang adik masih duduk carrier...itu pun tak dah tak larat kami laki bini nak carrynya...adik makin sihat...Alhamdulillah...


Ok la..meh nak cerita sikit sejarah Wiener Riesenrad ni...
Pada tahun 1896 seorang jurutera Inggeris yang bernama Walter B. Basset dapat idea untuk bina giant ferris wheel ni  kat Vienna yang dipanggil Venice in Vienna...sebelum tu dia dah pernah bina dekat London jugak...setelah 8 bulan siap la Riemsenrad ni dan disambut pembukaannya sekali dengan sambutan crown jubilee of Queen Victoria of England...dan dibuka pada umum pada 3 July 1897...kiranya dah lebih 100 tahun la ferris wheel ni...


Ferris of wheel ni dalam kawasan Prater Amusement Park...ala2 Genting Highland la tempat ni..cuma ni kat tanah rendah...tapi sejuk jugak sebab cuaca sini memang sejuk walaupun musim summer...

Harga tiket berbeza-beza tau...
Dia ikut trip kita..family ke...couple ke...
Kalau lagi ramai lagi murah..lupa plak nak snap fees kat sini...macam ktrg kena euro 23 satu family...ok la...harga mampu bayar lagi...ni tiket naik ferris wheel je tau..nak masuk Prater ni free je...cuma nak main apa2 jela baru bayar...

Naik atas tu ada la lebih kurang 10 minit camtu...cabin pun kita boleh pilih..tapi harga lain-lain la...boleh buat party jugak..candle light dinner...


Tu ha yang nama luxury and hire cabin tu...ada la satu couple ni duk dating sambil makan masa mi pergi tu..romantik plak rasa...heee



Ktrg naik cabin biasa jela...
Tapi penuh dengan contengan...
Macam grafiti kat Malaysia jugak kekdahnya...

 
Masing2 excited..ingatkan Airis takut tapi ok je dia....


Siap bersantai jenguk bawah lagi ha si Kays pun...


Antara pemandangan yang dapat di capture dari atas Riesienrad ni...


Sebahagian kawasan Bandar Vienna


Keseluruhan Prater Amusement Park...


Masih hijau walaupun dalam bandar..
Sebabnya dekat sini menebang pokok adalah satu kesalahan...kalau tebang kena tanam semula...nampak tak betapa drg jaga alam sekitar...tak heran la Vienna ni 1st class city in the world...


Sepanjang2 jalan kat Prater ni nampak ramai plak orang cni duk makan roti beso ni kan..seb baik ada gerai halal yang jual Langos ni..rasa ok la..masin-masin lemak gitu..habis la jugak ktrg mkn empat beranak sekeping tu...


Lepas tu layan la budak2 ni main... 


Mak paknya pun join jugak main..tapi main tikam2 org kata...heee..saje nak habiskan syiling euro ni..sebab jarang guna kat sini..naik public transport je baru guna...


Seronok la tengok budak2 ni happy jenjalan gini..maklum la abahnya bizi..wekeend jela dapat layan pun..hari lain duk jela terperap kat rumah...

 
Pergi pun dah lewat petang so sekejap aje la dapat pusing...tiap2 minggu ni jela keje ktrg..jalan2 hilangkan bosan budak2 ni... Termasuk maminya jugak...heee..
Nak prrgi mall Ahad semua kedai tutup so sight seeing jela yang boleh...

 
Ok la...panjang plak entry kali ni kan...ni pun berhari taip...huhu...bizi kononya dengan preparation someone is turning one...ada masa mi update pasal birthday tu plak ye...
Terima kasih sudi singgah blog mi...




11:29 pm
Vienna

6 ulasan:

as ♥ Leenda berkata...

huuu..best nye pusing2 tempat org..nnt update lagi ok..

Chekgu Azrine berkata...

Best sbb dpt kenal tmpt org...

achiek anis berkata...

Insyaallah...harap mami rajin lg menaip pasni

achiek anis berkata...

Kan kak...

Dewi Aja berkata...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

anez zamri berkata...

bestnyaa jalan2 tempat orang...

Copyright to ACHIEK ANIS
Designed by UMIESUEstudio 2015