Rumahku Syurgaku di Vienna

Salam semua...
Sekarang jam 12.19 tghari di Vienna...
Di Malaysia dah pukul 6.19 petang la sebab beza 6 jam dari cni...

Baru lepas bagi budak2 makan n dah settle keje rumah semua baru ada masa sikit update entry ni..
So far setakat ni keadaannya ok...
Cuma agak susah sikit nak bergerak sebab xde kenderaan lagi..

Public transport memang banyak sini...
Cuma nak keluar dari rumah tu lebih kurang 1km jugak la nak berjalan...
Perumahan mi duduk ni dekat juga dengan pekan.. Kira semua benda ada la kalau nak...mall pun dekat...

Ok kali ni cerita pasal rumah dulu k...
Yang disewa oleh Kerajaan Malaysia la...
Ktrg kira penyewa muslim ketiga selepas pegawai sebelum ni...
Alhamdulillah dah tak perlu samak sebab sebelum ni pun orang Islam yang duduk...

Rumah mi duduk ni ada 3 tingkat...
Tingkat atas semuanya bilik dengan bilik mandi..

                   
Pintu tu semua bilik la...
Yang hujung dekat tingkap tu piano landlord...klasik tu...berfungsi dengan elok lagi...


Ada jugak bilik untuk wardrobe baju...
Rumah ni kaya dengan wardrobe...
Yela..4 musim kan so baju pun banyak la ikut musim...so ktrg pun letak baju ikut musim jugak...senang nak guna nanti...


Bahagian tengah ni ruang tamu...tengok penuh wardrobe kan..nanti barang2 dari kontena dah sampai boleh la susun sini..
Sume tersorok la...umah ni kena sentiasa kemas sbb bila2 masa je tetamu boleh sampai...


Kat bahagian tengah juga ada ruang makan..tak dapat hias lagi sebab belum gaji...so pelan2 kita guna yang mana ada..aim utama tukar langsir, pasu bunga ngan lapik meja tu...


Sebelah ruang makan adalah dapur...
Pun guna mana ada je...aim lepas no nak jadikan dapur English style..tapi semua perlukan modal..so kita bikin slow2 ya..
Sebab tuntutan kerja hubby dapur pun kena kemas dan hias elok sebabnya tetamu will see it bila drg datang...malu ler klu dapuq kotoq ngan sepah oi...


Ni tangga ke semua bahagian...
Terpaksa pasang safety gate sebab ada budak kecik kan...kalau nak tahu rumah di Vienna ni memang suka tangga..
Pergi la mana2 rumah pun penuh tangga...makin kurus la mi duk sini asyik turun naik tangga..
Sebabnya laundry and iron room kat bahagian bawah plak..kira dalam tanah la..


Laundry room...ada dryer so tak payah nak sidai kain...keringkan je terus...
Semua harta gomen yang punya..kita guna saje..tapi bil elektrik tinggi la tetiap bulan...sebab semua guna elektrik..
Memasak pun dapur elektrik...
Bil elektrik pulak bayar 3 bulan sekali..jenuh...😅


Iron room..siap ada sofa ko...
Ni belum di make over lagi...yela modal xde lagi...sabo ye...nanti kita make over sikit ikut bajet ciput kita...walaupun GST sini 40% tapi harga barang-barangnya rendah lagi..boleh la cover lagi...
Contoh baju budak sehelai 2 euro..
So mampu lagi la...tapi jangan convert duit Malaysia la...heee...


Sebelah laundry room tu ada bilik sauna...mungkin guna masa winter nanti la..sekarang summer pun suhu 16 degree..cmne la winter nanti..
1st time la katakan...jakun sikit la...
Hope anak2 ok la winter nnt...
Lepas summer ni auntumn kot...
Mi pun tak sure...heee


Ok..ni plak heater...
Setiap dinding rumah ada heater ni...
Guna masa winter nanti untuk hangatkan rumah...klu tak beku la duk dalam rumah ni kalau xde heater...sbb rumah moden dah tak guna sangat yang bakar2 kayu tu..apatah drg sini panggil...
Dalam rumah ni ada tapi ktrg taktau cmne functionnya...sebab macam wardrobe je rupanya..


Ni plak stor bawah tanah...
Dengan deep freezer...
Tujuannya simpan stok makanan masa winter nanti...yela dah bersalji bagai kedai pun ada yang tak buka..mall buka la..
Oh ya kedai drg buka jam 6 pagi sampai 6 petang je kat sini...malam semua tutup..termasuk mall...bosan oi malam2 duk umah je...kedai makan je buka sampai pukul 11 malam...


Bahagian belakang rumah ada playground...setiap rumah memang buat playground cmni..seriously kalau park public drg memang tak best..sebab mainan semua kayu..xde warna..
Yela nak sesuaikan dengan keadaan 4 musim kan...kayu jela yang tahan...


Ni laman rumah...ada pool kecik kat tepi tu..sonok la airis duk mandi kolam hari-hari..sementara nak jemu kan...garden ni landlord yang jaga..setiap hari dia dtg siram..tak pagi dia datang petang...landlord ni ramah tapi cakap german je pandai..english tak reti..sudahnya macam ayam itik bercakap la...😂...landlord ni single mother tapi dah tua la..nnt mi up gambo dia kalau ada ya..

Ok la sampai sini jela dulu mi sempat update..tah bila lagi free untuk share ngan korang...ada la tempat yang mi dah jalan2...nanti mi review tempat2 menarik kat cni plak ye...
Semoga ketemu lagi...
Salam sayang dari mi di perantauan...

1.15 pm
Vienna, Austria.

14 ulasan:

DYatie ABakar berkata...

Luas ny rumah. Best ny nis. Aku rasa mcm nk ikut pindah. Haha.

Anak Lebah Comot berkata...

Bestnyer ade sauna room...confirm leh kurus....

ieza ashaari berkata...

kalau kat malaysia, ko antara yang terkaya ni umah 3 tingkat. juta juta juta.. hahaha..

mrs kayrul berkata...

Luas sgt2 laman rumah...eh dalam rumah lagi la...paling best tengok lemak habis terbakar la asyik naik turun tangga....bilik sauna pun best...boleh cakap semua best la...rajin2 update lagi tau achiek anis

Hafizah berkata...

Bestnyer anis..laman die paling win. Landlord bg bercucuk tanam x? Bleh tanam anggur gn epal...bestnyewwww

Nadt berkata...

Besaunya umah..n kemas teratur. seronok tgok.

cocochaneta berkata...

kak anis eta nk visit k.anis boleh x? tapi xtau la bila..

rumah eta pon before ni tenant muslim. so kitorang pon xyah risau pasal samak. tapi kalau kena samak pon bukanlah samak satu rumah pon. just peti ais dengan oven je. to be honest eta suka duduk sini. k.anis cepat la dtg uk

e k i n ♥ y u s r i berkata...

bestnye

nadiah hanum berkata...

Baru sempat jenguk blog achik anis...:)
Bestnya umah...cantik, besar...proper jer...rezeki korang la kan...semoga happy di perantauan yer...

Allene typicalmommy berkata...

bestnya.... tunggu aku datang sana nis... wakakakak

ameris berkata...

bestnya rumah kat sana. ada mcm2 yer...
ada rezeki boleh laa melawat anis kat sana nanti.
rindu nutella cistat laaa...

Zila Mahadi berkata...

Uih..bestnya rumah besan kat sana... Alhamdullillah. Seronok tgk rumah baru anis. :)

Putri berkata...

bestnya tengok halaman....luas...
kat msia payah nk dapat halaman mcm.tu

achiek anis berkata...

Boleh sesgt eta.. Meh la jln vienna.. Doakan akak murah rezeki leh smpi UK plak nnt

Copyright to ACHIEK ANIS
Designed by UMIESUEstudio 2015