Pindah : Mengemas adalah Bahagian Yang Paling Malas




Salam 10 Ramadan semua..
Sekejap je dah 10 hari kita berpuasa kan..
Macam tak sedar masa berlalu..
Yela..sekarang mi tengah sibuk mengemas rumah..
Alhamdulillah..berpindah ke rumah sendiri..
Walaupun sekadar rumah kecil tapi mi dah bersyukur sangat2..
Rezeki Ramadan yang Allah beri..

Mengemas kali ni berganda kemas namanya..
Sebabnya..satu bahagian untuk ke rumah baru..
Satu bahagian lagi untuk dibawak ke Vienna...
Berpindah ketika bulan puasa ni penatnya pun berganda la...hehe

Mengemas dengan dua pembantu kecil ni memang menduga kesabaran..
Kadang-kadang jadi singa jadian jugaklah maminya...haha
Iyelah..kita dh penat kemas, budak berdua tu tolong "kemaskan" semula..
Mau tak hangin maknya ni...lapo + penat...
uih memng senang hangin terjah kepala..haha

Bila pertama kali kena pack untuk ke luar negara ni memang pening sikit...
Barang tak banyak yang akan dibawa..
Cuma bekalan makanan je yang banyaknya..
Yela bekalan untuk 3 tahun...
Selalu shopping untuk bekalan sebulan je..
Ni untuk 36 bulan....pening kepala laki bini kira kosnya...huhu
Dengan pampers dan susu anak lagi...

Kalau melancong tu lain cerita la kan..
Ni nak tinggal sana..
Budaya dan makanan dah memang tak sama...
So, kenalah bawak bekalan secukupnya...
Kena mahir buat makanan tradisional jugak kekdahnya..
Yela nanti duk sana mana ada jual kalau teringin nak makannya kan...
kang teringin nak makan kuih pelita ke...karipap sardin ke...
Kuih bahulu ke...so, kena lah jadi mamichef kat sana nanti..

Pape pun mi harap segala urusan ktrg berjalan lancar..
Pertama kali nak duk negara orang ni rasa serba tak kena je..huhu
Doakan ktrg ya..agar semuanya berjalan lancar..
Ok la..ada masa nanti mi update lagi..
Entry part 3 family day gojes pun tak sempat tulis lagi nih..huhu






4 ulasan:

Nadt berkata...

Wahhh...selamat berkemas anis. Tumpang excited anis nak pindah oversea tuuu..

Nadt berkata...

Wahhh...selamat berkemas anis. Tumpang excited anis nak pindah oversea tuuu..

Putri berkata...

maybe anis boleh minta family/kawan pos kan brg makanan dr mesia bila stok habis.Time study di jepun dulu, saya minta family di mesia poskan barang makan macam kiub ayam, cili kering, serbuk belacan, ikan bilis.
waktu terima barang tu...ok lah..x de yg rosak

achiek anis berkata...

tu l..boleh la nak pos nanti...tapi dah alang-alang kontena besar so kita penuhkn selagi boleh...peg2 yang sebelum2 ni yang dah posting ada ajar cmne nak pack supaya tahan lama....

Copyright to ACHIEK ANIS
Designed by UMIESUEstudio 2015