Kelahiran Anakanda Kedua

Salam semua...
Fuh...fuh...bersawang penuh dah blog ni...
Hampir 2 bulan tak berupdate ni macam kekok pulak nak menaip..
Malam ni free sikit sebab kedua-dua anakanda sedang beradu lena...
So, dapat la mami mengupdate blog kesayangan yang dah lama menyepi ni...

Menjalani kehidupan mak beranak dua ni masih tempoh percubaan gitu..
Masih perlukan masa untuk menyesuaikan diri...
Gap 2 tahun beranak kecik ni bukan senang tau..
Sebab yang sulung orang tua kata masih belum reti melayu...hehe

Ok la...meh la nak share sikit kisah kelahiran anakanda kedua mi ni...
Due date ikutkan 18/9/2014..Aritu still tak bersalin jugak..
So, kena la serah diri kat Hospital Az-zahrah seperti yang dijanjikan...
Doc buat VE dan belum ada bukaan...
Sebab xde bukaan mi masuk ofis semula cam biasa..

Sampai je ofis dah lunch time...
Rest sekejap kemudian pegi ke toilet nak amek wuduk untuk solat zohor..
Tengok2 ada spot darah dah keluar...
Terus call hubby n kembali ke Az-zahrah..
Midwife buat VE tengok dah ada bukaan 2cm...
Eh2 cepat pulak bukaan ni..
Tadi kul 11 pagi check xde lagi..
Ni pukul 2 petang dah 2cm....
Doc bagi pilihan samada nak warded terus or malam baru warded..

Disebabkan belum prepare apa2 dan takde rasa contraction pun so mi balik rumah dulu..
Malam tu baru warded...Lepas peluk cium Airis dulu baru mi check in ward...
Hubby temankan malam tu...
Still takde rasa contraction dan bukaan masih 2cm...
Siap leh tido lena lagi malam tu...
Pagi 19/9/2014 dalam pukul 7 pagi gitu doc Noraini datang buat VE...dan masih 2cm..
So, dia cadangkan induce ikut tangan masukkan ubat bagi cepat bukaan...
Lepas je induce dalam pukul 8 pagi doc VE lagi sekali  bukaan dah 4cm..
Terus dia pecahkan air ketuban dan ditolak masuk labor room...

Tapi mi still takde rasa sakit or contraction..
Hubby temankan sepanjang dalam labor room...
Dah dekat pukul 9 pagi camtu baru la mi start2 rasa contraction tu...
Midwife VE lagi tengok dah 6cm....
Patut la dah start rasa contraction....
Sementara tunggu bukaan penuh tu, midwife buangkan air kecing mi bagi clear...
Sakit jugak buat proses tu...
Sambil duk layan contraction tu sempat la minta maaf dengan hubby...
Minum air bergelas2 sebab rasa panas giler padahal bilik berair cond dah.
Panas nervous kekdahnya...
Dalam pukul 11 pagi lebih dah start rasa nak teran...

Midwife check tengok dah 8cm..
Dan pesan jangan teran dulu...tunggu fullterm dulu...
Tapi mi teran jugak...tapi bukan baby la keluar....tapi najis...huhu
Malu pulak dengan nurse2 yang duk bersihkan tu...
Lepas tu mi betul2 rasa nak meneran lagi...
Kali ni memang dah 10cm bukaan...
Dah Nampak rambut baby...
Doc Noraini mask je terus suruh mi teran..
Walaupun teknik meneran dah betul tapi susah pulak baby nak keluar...
Lebih 5 kali jugak la duk push tak keluar2 jugak adik baby...
Siap stop minum air dulu baru sambung push...
Sampai hbis tenaga la rasanya...Doc pun dah geleng2 kepala...
Lastly doc kata try lagi...kalau tak boleh kita czer...
Dengar je czer terus bersemangat teran sekua hati..
Takmo la kena czer pla coz dah sakit bawah tu kan...
Akhirnya tepat 12.36 tengahari keluar la adik baby...
Doc Noraini siap bangun dan cium dahi mi sebab berjaya jugak normal kan...

Patut la susah benor nak keluarkan adik baby ni...
Estimate 2.9 kg je....tapi keluar 3.25kg....hoho
Maknya ni dah ler kecik....ngee...Ayong Airis dulu 2.5kg je dik....3 kali push dah keluar...
Pape pun lega la dapat jugak normal untuk kali ni..
Terima kasih pada hubby sebab sentiasa disisi saat2 getir itu...
Ok tu jela kot cerita bersalinkan adik baby....
Nanti ada masa mi up lagi entry pasal dugaan ketika  pantang plak ek.....



Kays Firdani Bin Mohd Firdaus


19/9/2014
12.36 pm
3.25kg
51cm

Pusat Perubatan Islam Az-Zahrah, Bangi




Kays dan Airis

2 Bulan

19/11/2014
5.26kg
55cm



12 ulasan:

Putri berkata...

Tahniah...ank saya gap setahun 2 bln je.walaupun mencabar jd ibu yg ad 2 ank kecik...tp seronok.yg paling lena bg perhatian pd si sulung sebab dia suka stunt adik dia..

mrs kayrul berkata...

dah besar la kays...cukup sepasang boleh la berehat lama sikit

Fa Az berkata...

tukar nama blog pasni..mami 2 anak hehehe

Chekgu Azrine berkata...

alahai rindu betul bau baby..
alhamdulillah kan sis..dapat jugak bersalin normal

ameris berkata...

wahh... nama kays mcm omputih gitew

achiek anis berkata...

Tu la putri....sementara nak biasakan diri...heee

achiek anis berkata...

Alhamdulillah....cadangnya gitu la kayrul....maybe after 3 or 4 years plak pasni....

achiek anis berkata...

Haha...nama blog maintai ar sempena anak sulung blog ni wujud

achiek anis berkata...

Beranak lagi kak...eh...haha....alhamdulillah lega sesgt.....xmo la skt 2-2 tempat kak klu czer

achiek anis berkata...

Nama arab ni kak amy....cerdik maksudnya

CikNaa berkata...

haa..sokmo gitu kan.
asal payah je nak push doc bagi ayat cemas, 'czer' terus semangat nak push bebetul..
hihi..akhirnya selamat kan? alhamdulillah..

achiek anis berkata...

Kan...tp bgs jgk jd penguat semangat gitu...hehe...wlupun dh flate giler time tu...alhamdulillah berjaya jgk normal utk kedua kalinya

Copyright to ACHIEK ANIS
Designed by UMIESUEstudio 2015