2nd Pregnancy : 26 Minggu Adik Baby

Alhamdulillah arini adik baby dah 26 minggu dalam perut mami..
terasa macam sekejap je preggy kali ni..
Fasa keloyaan dan kemuntahan telah hilang sepenuhnya bila usia adik baby 20 minggu dalam perut mami..

Preggy kali ni xde jauh beza masa preggykan Airis dulu..
Cuma kali ni agak letih sebab kurang tido agaknya...
Kak Yong Airis agak meragam sejak2 mi preggykan adik baby ni..
Susah beno nak tidokan dia sejak dah wean off breastfeeding ni...
Melasak je klu dibiarkan...

Pastu kerap plak terjaga waktu malam...merengek..
Nak2 minggu ni dia batuk2...lagi la susah nak mentidokan diri...
Toing2 aje kepala mami pening berjaga tiap2 malam melayan rengekan Ayong Airis..
Tapi xpela...ni la namaya pengalaman beranak kecil...
Tak lama lagi tambah lagi sorang budak tecik...
So, bersiap sedia la mami....hoho....
Insyaallah akan jadi satu kenangan bila anak2 mami dah dewasa nanti...



Kalau ikut Babycentre  fasa ni adik baby dah leh bagi respon pada bunyi-bunyian...
So, memang lagi kerap kena bacakan Al-Quran ni supaya adik baby dengar benda2 yang baik je..
Kena jaga tutur kata..
Xleh nak marah2 Kak Yong Airis sgt takut nanti adik baby terkejut kat dalam dengar mami garang2...ngeee
Kandungan kali ni macam agak besar sikit dari perkembangan minggu yang sepatutnya..
Tapi Alhamdulillah xde pape masalah lagi setakat ni...
Masalah fibroid pun Alhamdulillah dah ok...
Cuma tunggu detail scan 28 minggu nanti sama ada fibroid masih ada atau dah kecut sepenuhnya...

Mudah-mudahan kelahiran adik baby nanti juga semudah kelahiran Kak Yong Airis...
Airis dulu mi takde rasa sakit..
Pegi klinik sebab ada keluar lendir coklat..
Buat VE dah buka 8cm masa tu..
Seb baik tak bersalin kat rumah..
Tunggu 30 minit dalam labour room dah lahir Kak Yong Airis...
Moga kali ni pun diberi kemudahan seperti itu juga..Insyaallah..
Cuak juga tunggu saat kelahiran ni walaupun dah pernah bersalin kan....fuh...


8 ulasan:

Kakzakie berkata...

Insya-Allah biasa kalau yg pertama mudah yg kedua dan seterusnya akan lebih mudah.. Apa yg penting sekarang jaga kesihatan..

achiek anis berkata...

Insyaallah...terima kasih kakzie...:)

Mama Safiy Arfan berkata...

bestnye pegnen...tp xleh nak tmbh lg hehehe....

Chekgu Azrine berkata...

InshaAllah..senoga dipermudahkan urusan ye sis..

achiek anis berkata...

hehe...insyaallah ada rezeki tu nnt mama safiy...

achiek anis berkata...

insyaallah kak azrine...ameen

Masitah Abdullah berkata...

all th ebset k.anis. =)

achiek anis berkata...

Insyaallah...tq eta...

Copyright to ACHIEK ANIS
Designed by UMIESUEstudio 2015