Pengalaman Mengepam Susu Untuk Airis


Salam 24 Zulhijjah semua...
Arini disebabkan mood rajin mari, mi nak share sikit pasal pengalaman penyusuan mi...

Alhamdulillah Airis dah menjangaku usia 1 tahun 6 bulan.
Dan sehingga saat ini masih lagi setia menyusu badan sepenuhnya dengan mi..
Bersyukur kerana masih diberi peluang oleh Allah dalam menyusukan Airis..
Semoga impian mi untuk susukan Airis selama 2 tahun dimakbulkan Allah..
Ada 6 bulan lagi nak mencapai misi tu...Insyaallah...

Jangan ingat mudah untuk menyusukan anak ni tau..
Kena ada sokongan daripada keluarga..terutamanya suami..
Mula-mula bila mi suarakan hasrat nak fully breastfeed ni family macam tak support sangat..
Puncanya 2 minggu pertama kelahiran Airis sekali pump mi dapat 2 oz je..
Risau susu tak mencukupi untuk Airis terpaksa top up dengan Susu Formula..
Sedih sangat masa tu...
Bukan susu mi xde..tapi masalah puting tersumbat...
Breast membengkak dengan jayanya sampai bentan dibuatnya..
Azabnya bengkak susu hanya Allah yang tau...
Setiap malam mi menangis menanggung kesakitan...
Menanggung bahang kepanasan breast yang macam nak meletup tu...
Ni akibat liang puting tersumbat..
Akibat malas mencuci ketika mengandung dulu...
Insyaallah pasni tak buat lagi...serik oi....
Kena rajin2 cuci lepas ni...ngeeee...
Bila bidan datang urut baru la lancar aliran puting tu...
Baru la tak merasa azab bengkak susu tu dah...
Siap tepek bunga kobis nak bagi sejuk..
Sejuk la sangat sampai susu pun kureng....
Jangan buat tau korang....

Alhamdulillah berkat kesabaran mi tetap teruskan pump..
setiap 2 jam mi pump..
walaupun sekadar dapat 2 oz mi tetap kumpul...
Airis sempat disuapkan susu formula Enfalac A+ selama 2 minggu je..
Lepas tu mi berkeras nak Airis fully bf coz mi dah ada stok EBM untuk Airis..
Stok masa dalam pantang tu suam2 kuku je...
Tapi masih cukup untuk menampung keperluan Airis..

Lepas 2 bulan dah nak masuk keje stok yang ada tak sampai 100 oz..
Mula-mula mi bekalkan 3oz x 4 botol untuk Airis ke taska..
So, mi perlukan at least 12 oz setiap hari..
Dengan hasil pumping 2 oz sekali pump mi kena tingkatkan usaha lagi..
Macam-macam milk booster la try..
ESP la..
Lobak putih la..
Kurma la..
Bayam la..
Minuman choco date la..
Habatussauda la...
Tapi hasil tetap maintain 2 oz walaupun breast membengkak...

Di ofis mi pump 3x..
Waktu yang sama setiap hari untuk pastikan demand sentiasa ada..
waktu mengepam mi kat ofis 8.00 pagi...11.00 pagi....2.00 petang...
Kira 3 jam sekali la...
Balik rumah plak pump lagi...pukul 7.00 mlm...pukul 11.00 mlm...
Disebabkan breast bengkak kadang2 pukul 3.00 pagi mi bangun pump jugak..
Rutin tu berlarutan sampai la usia Airis 4 bulan...

Bila mencecah usia 4 bulan je hasil mengepam dah membuahkan hasil..
Daripada 2 oz kepada 4 oz setiap kali pump...
Seronok sangat dah time tu..
Stok Airis memang sentiasa cukup coz Airis kurang menyusu di taska..
Sebab anti-botol or other way to feeding..
Dia nak direct feeding je...
Daripada 12 oz sehari dah leh dapat 30 oz sehari..
Memang teruja habis...
Mi pegang satu prinsip dalam menyusukan Airis...
" More Demand More Supply "
Kalau malas memang kurang la demand memang kurang la supply..
Lagi satu hati kena cekal...
Kalau goyah memang senang mood malas tu menyerang...
Makan pun kena jaga...xmo diet2..xmo skip2 tau...

Walaupun Airis kurang menyusu EBM di taska tapi mi tetap pump..
Untuk apa?
Tu...berbalik kepada konsep tu la..
"more demand more supply"
Alhamdulillah dengan lebihan EBM tu mi dapat anak susuan..Airis Dapat Adik?
Anak abang mi sendiri..
Kalau orang luar maaf la...husband mi tak izinkan..
Susah nak jaga silaturahim nanti...

Selain rajin mengepam, kena la rajin2 cari info pasal penyusuan jugak kan..
Kata internet dihujung jari..
Kalau ilmu lain kita boleh cari..
Nape ilmu pasal penyusuan ni kita tak boleh nak cari kan...
Mi dulu pun memang zero pasal hal-hal menyusu ni...
Cmne nak pump?
Cmne nak simpan susu perhan?
Memang tak tau pape la...
Tapi bila dah mengandungkan Airis..
Mi usaha masuk kelas penyusuan di Klinik Kesihatan..
Ambil risalah2 pasal penyusuan..
Pinjam buku-buku penyusuan sebagai persediaan...
Tanya kakak-kakak ofis yang lebih berpengalaman..
Bak kata pepatah " malu bertanya sesat jalan"..
So, sebab xmau sesat rajin2 la bertanya...ngeee
 Selain tu, kena sogokkan jugak kepada hubby kita pasal kebaikan penyusuan ni..
Sebab kalau hubby tak support mungkin mi pun goyah jugak..
Yela Airis kan xmo EBM...huhu
Segala ilmu yang mi dapat mi akan share dengan hubby..
Lama-lama dia pun nampak kebaikan susu ibu ni..
Alhamdulillah...thanks Sayang for ur support....ngeee


“Bukan mudah untuk mengajak orang memberikan susu anak secara eksklusif jika tiada pengetahuan. Tugas ini sangat mencabar kerana ada sesetengah ibu tidak mahu menyusukan bayi kerana bimbang payudara akan mengendur, tetapi sebenarnya ia memberi kebaikan kerana dapat mencegah penyakit barah yang paling ditakuti.



Tolong la ibu-ibu diluar sana..
Jangan la bagi alasan sebegini..
Berbalik kepada fitrah kejadian manusia..
Fungsi breast tu sebenarnya untuk apa?

Tapi kita kena ingat juga..
Bukan semua ibu diberi peluang oleh Allah dalam menyusukan anak ni..
Kadang-kadang ada faktor lain yang menghalang niat ibu..
Lain orang lain maslahanya..
Jangan terlalu OBSES dengan susu ibu
 sehingga menafikan hak ibu2 yang tak mampu menyusukan anak 
memberikan susu formula kepada anak..
Setiap ibu tu nak yang terbaik untuk anak mereka..
Semoga apa pun niat kita sentiasa berada dibawah rahmatNya...
Bersyukur la dengan setiap rezeki yang Allah kurniakan ni...

Sekarang rutin mengepam mi hanya sekali je sehari..
Pukul 10.00 atau 11.00 pagi...
Sekali pump sekarang dapat la 6 oz...
Syukur masih ada rezeki walaupun dah tak semeriah dulu..
Lagipun sekarang Airis dah jadi toddler..
So, susu bukan lagi makanan utama..
Mi mengepam sekadar untuk memastikan demand tu sentiasa ada..
Airis pun dah diberi fresh milk sebagai persediaan untuk wean - off nanti...
 Mana tau kot2 ada rezeki nak dapat adik baby...kensss.......
So. xdela mi risau nak wean off kan dia nanti....
Eh tadi kata fully bf ni dah campur plak...ah....fedulik....haha
Sebab fresh milk tu minum suka2 je...bukan rutin pun...sekali sekala je...

Ok la...tu jela setakat ni..
Panjang lagi nak cite...tapi kang jenuh korang nak baca...
Perasan..bajet macam ada orang suka je baca...puiii....
Semoga bertemu lagi dilain entry...
Mood suam2 kuku je mengupdate blog skg ni.....hua hua hua...




10 ulasan:

Allene berkata...

alhamdulillah... ada kesempatan juga kita susukan anak kan... ada orang yang tak dapat langsung...

Baiduri berkata...

Bagus anis....suka sikap cekal anis tu....smoga ade ibu2 dluar sna mncthi anis.... Sgt2 sokong fully bf pd baby.....

achiek anis berkata...

betul tu...rezeki manusia ni lain2...

achiek anis berkata...

thanks sis....pantang mengalah sebelum berusaha...:)

cikpingu berkata...

rezeki masing2... tahniah dpt bg airis susu smpi skrg... umie dlu pun dr mule mmg xde susu.. tmbh plk die xmo isap... so umie gigih jgk beli shaklee n pump letrik..sbb nk pump.. tp smpi kesudah.. xde rzeki tuk dhia mnum full susu ibu... umie klu pump xpnh dpt 1oz... mkn pun dh mcm2..tp result same je... last2 umie direct je.. smpi skrg... xtau la dhia dpt ke x isap susu ni...sbb klu umie picit2.. mmg kuar ckit sgt... insyaallah..bby kali ni umie dh niat tuk bg susu ibu... harapnye ade rezeki tuk adik dhia nnt...

achiek anis berkata...

betul tu umie..jgn give up k...kdg2 kita dah hbs usaha tapi rezeki bukan milik kita...mudah-mudahan ada rezeki adik baby nnt...insyaallah....

Wawa berkata...

bestnye bile bace masih menyusu anak walaupun anak dah pandai berlari2...hehehe...ku mampu fully bf naila sampai 6 bulan je...pastu campur2...skang fm je...hihi..harap anak ke2 dapat fullu bf lagi lame...:D

achiek anis berkata...

xpe wawa...maybe bukan rezeki annaila..insyaallah moga adik baby nnt dimurahkan rezeki utk bf yea...xmo sedih2 tau...

-DoUbLe Z- berkata...

serious bukan senang kan nak fully breast feed ni..zara pun masa kaisara refuse nak df start umur 4 bulan, dah nangis super2 dah..tapi gigihkan jugak pump..cuma dapat susukan sampai 9 bulan je hasil daripada exclusive pump..tu pun campur2 dgn fm...niat untuk adik baby, InsyaAllah nak sampai dua tahun... :)

achiek anis berkata...

yup...setuju...nak bf mcm2 cabaran ada...Insyaallah mudah-mudahan murah rezeki adik baby nanti...insyallah...

Copyright to ACHIEK ANIS
Designed by UMIESUEstudio 2015