Airis : 1 Tahun 6 Bulan


Salam 3 Zulhijjah semua...
Waah...7 hari lagi 10 Zulhijjah ni...
Semangat Raya Korban gitu....ngeee
Tapi tahun ni keluarga mi xdela buat majlis korban...
Biasa tiap2 tahun ktrg akan buat..
Tapi disebabkan ada permasalahan sedikit
 sekarang ni so acara tahunan tu tak dapat dilaksanakan tahun ni..

Ok la...back to the tajuk...
Ahh English broken sungguh...fedulik la...ngeee
Semalam cukup la anak dara mi tu 1 tahun 6 bulan..
Alhamdulillah anak dara mi tu dah sihat sepenuhnya
 dari demam, batuk dan selesema..
Selera makan pun dah kembali ada..
Walaupun masih dalam kuantiti yang sedikit..
Dan ni jugak bermakna ada 6 bulan lagi 
untuk mi menjayakan misi penyusuan selama 2 tahun tu..
Moga2 niat mi dimakbulkan Allah s.w.t..
Insyaallah...

Alkisah check up semalam anak dara mi tu semalam...

Berat : 8.3 kg
Tinggi : 77 cm
BMI : 14
Vaksin : HPV booster done

 Alhamdulillah berat dah naik sikit..
Sebelum ni 8.1 kg coz demam aritu..
Disebabkan penurunan berat mi kena bawak airis jumpa PZM
 ( Pegawai Zat Makanan)

Sebabnya nurse kata BMI turun...kena line kuning...
So, daku ni pasrah la pegi jumpa PZM lepas check up tu...
Sekali jumpa PZM dia cakap 
" eh puan...elok je saya tgk BMI anak puan ni"
" drg salah tanda ni"
"patut anak puan kan 1 tahun 6 bulan" 
" ni drg tanda dekat 1 tahun 9 bulan" 
 aiyakkkk...boleh plak gitu..

Alang - alang dah jumpa PZM ni daku tanya la cmne nak naikkan selera Airis kan...
Perlu vitamin ke tak?
So, dia jawab tak perlu...
" Puan hanya perhatikan apa yang dia suka
Kerapkan bagi makanan yang dia suka
Disamping usaha lagi untuk dia terus makan "

Makan sikit2 pun takpe asalkan dia cergas dan sihat...gitu...
Asalkan makanan yang berkhasiat la..
Bukan cekedis or jajan tau..
Oh..big2 no for jajan....

Nasib baik la anak dara mi ni suka makan buah n sayur..
Yang kurangnya karbohidrat je..
Bagi nasi luah..
Bagi bihun or mee suah or spageti or kuew teow or pasta makan la sikit...
Minum susu through botol or cawan pun xmo..
Nak direct feeding je...
Sebab tu berat dia susah nak naik...phewww....
Mi kan keje....tak dapat la df je memanjang...huhu....

Selain tu, PZM tu cakap mungkin sebab baka mak ayah jugak..
Daku kan kecik molek slimmelim aje..
Abah airis pun gitu...
So, no wonder la Airis pun tecik...
Berat daku 38kg je uols..
Makan super duper banyak pun gitu jela beratnya...
Penangan fully breasfeeding kekdahnya...

Dulu masa preggy jela merasa berat 53kg..
Masa anak dara 45kg je uols...
Dah bersalin tinggal 44kg...
Sekarang lagi menurun...huhu...


Tapi sekarang mi dah tak risau..
Apa yang penting weols sihat walafiat...Alhamdulillah syukur...
Moga terus dikurniakan kesihatan yang baik olehnya...Insyaallah...


 

6 ulasan:

cikpingu berkata...

hooo..berat 3 je.. kamian jauh dgn berat daku ni..hahahha....eh leh ke x ek klu xg timbang 1thun 6bulan nih?

Kakzakie berkata...

Betul juga kalau genetik kecik tak mustahil Airis pun comel juga.

Kakak rasa anak bungsu kakak (10 tahun) pun dah 28kg tau.
Bestnya kalau makan banyak tak boleh naik. Kakak ni control-control makan tau sebab kalau dah naik confirm susah nak turun..

achiek anis berkata...

emm....klu amek vaksin kena pegi jugak la kot umi...klu tak vaksin xyah la...heeeee

achiek anis berkata...

hehe..kan sis..

tu la...jenis kecik...mkn byk pun tak naik....

mcm2 kan kak...yg besar nak kurus...yang kurus nak besar....manusia2...heeeee

Fieda Eryda berkata...

alahai..kecik nya mummy hehe...best je org kurus blh pakai apa hehe..kite ni dah makin berlemak2 lg2 tang perut hihik

achiek anis berkata...

errkkk...tapi asyik kena alter je sis klu beli baju or dress.....ngeeee

Copyright to ACHIEK ANIS
Designed by UMIESUEstudio 2015