Airis : 1 Tahun 5 Bulan a.k.a 17 Bulan


Salam 3 Zulkaedah 1434H semua..
Monday Blues menjelma lagi...
Tapi arini mood takde la blues sangat...ngeee

Dah lama tak share perkembangan anak dara mami yang sorang ni..
Dah makin banyak akal dah sekarang..
"saya dah besar" la katakan...
Sabtu lepas 7/9/2013 genap la usia Airis 17 bulan...
Kira arini dah 17 bulan 2 hari la.... 


Airis & BFF


 Dari segi perkembangan percakapan
Airis dah boleh sebut dua tiga perkataan dengan jelas..
Antaranya: 

Nak
  Habis 
Apa 
Mama (bila nak sebut Mami tah..huhu
Abah
Opah
 
Selebihnya membebel bahasa German la....
Agak kepochi jugak...
Tapi dia hanya kepochi bila dia kat rumah je..
Kalau kat luar rumah diam je..lain bebenor peelnya...


video


Dah mudah untuk digosokkan gigi..
Tapi dengan syarat dia sendiri pegang berus gigi...
So, mami gosok gigi dia guna kain je..ngee..
Berus gigi adalah untuk mainan dia semata-mata...hehe

Dah faham arahan bila mami said " No "
Bila mami said " Dirty "
Bila mami said " Bahaya "

Selera makan pun dah makin meningkat..
Apa kita makan semua dia nak..
Tapi mi hanya bagi dalam kuantiti yang sedikit je kalau makan tu terlalu banyak perisa...
Penggemar sayur dan buah-buahan...Alhamdulillah...
Tak suka nasi putih...nak yang berwarna je...
Suka spagethi, pasta. macaroni, bihun, kuew teow...
Bab garam gula memang mami kawal lagi..
Tapi kalau pegi kenduri or balik kampung mami takde la cerewet sangat..
Makan je apa orang jamu...
Bab jajan je mami kawal lagi...tapi kadang2 terlepas jugak bila orang duk suap sana sini...
Tapi masih makan dalam kuantiti yang sedikit...
Perut kecik cam mami agaknya...phewwww....
Tapi kena bagi kerap sebab cepat lapar...cam mami jugak...haha

 Suka minum air...pantang tengok orang minum air nak aje dia...
Air manis la yang dia suka...orang baru kenal air manis katakan..
Kalau bagi air kosong minum buat sembur2 aje...
Tapi kalau dah tengah malam memang BIG NO for air bergula atau benda2 manis.
Kang jenuh mami bersengkang mata melayan dia aktif semacam aje...
 

 Perangai pulak boleh tahan garang...
Kalau mainan yang dia suka sanggup berebut marahkan orang...
Hubby cakap ikut mi la ni...haha..
Yeke..mami garang?
sikit-sikit la...phewwww....

Sekadar Hiasan...haha


Kalau bab tido plak dah makin kurang...
Sejak2 masuk usia 16 bulan lagi Airis dah kurang tido..
Kadang2 seharian waktu siang dia tak mo tido...
Nak main aje kejenya..
 Malam pun macam tu...
Tapi kalau dah tido memang sampai ke pagi la...
Bangun menyusu sekali or 2 kali je...
Itupun kejap2 je....
Alhamdulillah Airis masih dimurahkan rezeki untuk menyusu dengan mami...


Hasil perahan di ofis hari-hari

Kalau korang nak tahu..
Sampai sekarang Airis masih takmo minum susu berbotol...
Tapi mi tetap bekalkan setiap hari ke taska..
Cikgu cakap dia minum 1 ke 2 oz je sekali minum..
Jadilah dik...asalkan awak minum...
Pastu balik rumah terus tak menyempat nak nenen...huhu


Ok la..tu je nak share...
Kalau nak cite satu persatu sampai esok tak habis...hehe



p/s: Thanks sudi singgah blog ni ea...



 


8 ulasan:

Aeen berkata...

comelnye airis menyengih tu....geram lak tgk..:)

Erna Nordiana Zamri berkata...

umur sama dengan iman la. alhamdulillah masih banyak susu mami :)

achiek anis berkata...

tu la...skg gila camwhore....nampak camera je sengih....:)

achiek anis berkata...

iman pun lahir 7 april ek erna?

alhamdulillah...moga murah rezeki iman jugak...:)

Chekgu Azrine berkata...

tahniah kerana masih susukan anak..
meriah susu sis...
alhamdulillah..airis dah besar..dan comel..

achiek anis berkata...

alhamdulillah sis...moga berterusan hingga 7 bulan akan datang....insyaallah....

Kakzakie berkata...

Montelnya pipi dia buat siapa pun geram tengok dia.
Makin cerdik dan keletah - inilah berkat menyusu badan. Sihat, cergas dan cerdik

achiek anis berkata...

Alhamdulillah sis...masih dimurahkan rezeki...

hehe..pipi tu memang dah trademark sejak baby...badan je takmo montel2...hehe

Copyright to ACHIEK ANIS
Designed by UMIESUEstudio 2015