Muffin Labu Epal Untuk Kesayanganku

Mari2...
Mami nak kongsi solid food Airis lagi...
Mood rajin bila bahan2 ada kat rumah kan...
Kali ni wat 2 versi

Kukus & Bakar

So layanzzzz....


  Kiri : Kukus           :     Kanan : Bakar


Bahan-bahan :

Sedikit Labu
Epal 1/2 biji
1 cawan tepung atta (ditapis)
1 biji telur
3 oz susu ibu / fm
1 sudu kecil olive oil
3 sudu kecil madu
Sedikit serbuk kulit kayu manis (cinnamon)

Cara-cara :

Rebus labu sehingga empuk dan jadikan puri
Pukul telur, susu, olive oil dan madu hingga sebati
Masukkan puri labu tadi dan epal yang dah diparut dan serbuk cinnamon
Masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan yang lembut
Masukkan dalam remekin 
Bakar dengan suhu 130 darjah selama 30 minit 
atau
Kukus selama 30 minit

Mi lebih suka yang kukus sebab tekstur lebih lembut berbanding yang dibakar




p/s: Ikutkan resepi asal letak soda bikarbonat...
tapi mi tak suka letak...sebab tu tak naik gebus bila bakar...ngeee
biasa la mi kan suka "menderhakan" resepi...haha

4 ulasan:

Nadt berkata...

menarik resepi ni. nak cuba gak la kot saif nak. kalau xnak pun mamanya ble ngapp..

ctmah berkata...

omg!tengok gambar terus teringat bingka labu mak..rindu pulak nak makan..huhu!
untie dah follow mama airis =)

achiek anis berkata...

kalau letak soda birkabonat baru naik gebus kot...ni tak letak so tak naik gebus la...hehe

achiek anis berkata...

kan...kukus yg sedap..bakar keras sikit....

thanks mama alisha...:)

Copyright to ACHIEK ANIS
Designed by UMIESUEstudio 2015