Dilema Bila Airis Menolak EBM

Alhamdulillah...
rezeki Airis dalam bf ni masih dimurahkan oleh Allah..
Semoga niat utk meneruskan usaha ni sehingga usia Airis 2 tahun dimakbulkanNya...
Insyaallah...

Stok sehingga Kini - April 2013

nape mi ckp dilema?
 nape tinggal byk tu je EBM sekarang? 
Nape dah tak sebanyak macam bawah ni dah?


Stok Dis 2012 - Mac 2013


Puncanya :

Airis dah menolak EBM sepenuhnya...
walalupun dah bagi yang fresh dia still xmo...sob sob sob..
macam2 cara dah pujuk dia..
botol...cawan...syringe....sippy cup...sudu...
tapi semua diluahkannya...
siap sembur2 muka kita lagi...huhu

TAPI

demi mengekalkan keberhasilan susu agar sentiasa maintain mami kena pegang kepada konsep 
" more supply, more demand "
cuma mi dah kurangkan sesi mengepam daripada 5x kepada 3x dan start April 2013 hanya 2x...

dah tau Airis taknak EBM nape mi still perah?

sebabnya tu la kena la kembali kepada konsep
"more demand , more supply "
mi takut klu mi berhenti perah, bermakna demand dah kurang so supply pun mesti terjejas kan..
jauh lagi perjalanan penyusuan mi dengan Airis ni..
baru 1 tahun kan..so, ada lagi setahun yang perlu dilalui..
Insyaallah moga terus dimurahkan rezeki...

So, stok tu nak buat apa?

walaupun Airis dah xmo minum lgsg kat taska mi tetap bekalkan juga 3 botol x 3oz = 9 oz
mana la tau kot2 terbuka hati dia nak minum nnt 
( tiap2 hari mami doa supaya Airis minum semula EBM)
8 jam kat taska tanpa minum susu...risau mami dik oi...
nape tak bagi susu formula?
eh jgn cakap...mi dah try ok...susu enfalac A+ lagi...
dah try bagi fresh milk jugak...
Tapi still diluahkan juga...
tapi kalau dapat direct feeding laju aje dia...
so kesimpulannnya dekat taska dia langsung tak minum susu ok..
just minum sikit2 je air zamzam yang dibekalkan...


selain tu mi masukkan dalam bekalan Airis ke taska..
macam masak bubur letak EBM..
biskut letak EBM...
Puding letak EBM...
untuk pastikan Airis still dapat kalsium dari pemakanan dia..
risau plak kurang kalsium nnt....
(mandikan pki EBM je belum cuba lagi...ngeee)

stok tu juga adalah untuk bekalan andainya berlaku kecemasan nnt..
mana la tau kan kot2 mi tak sihat ke...
mi kena outstation lama ke...
setakat ni kalau outstation mi angkut je Airis dengan abahnya sekali..ngeeeee
Stok tu juga buat bekalan adik susuan Airis...kalau dah lupa baca sini: Airis Dapat Adik ???

Cuma stoknya dah tak sebanyak dulu la..
mungkin sebab dah kurang aktiviti mengepam..
mungkin mi kena kembali aktif mengepam utk pastikan bekalan tak terputus kan..

TAPI

mi masih risau

" ko tak haus ke dik 8 jam tak minum"


 ada juga yang suggest suh minum susu perisa coklat..
yang tu mi belum berani nak try lagi..
tak tau  la nape...ngeee
susu kambing pun belum try lagi...takut bau kambing tu ditolaknya juga si kecik ni..
susu badam pun belum try lagi...
kena try secepat mungkin ni..

nape tak bagi Vitagen or Calsiyum tu or seangkatan dengannya tu?

Oh BIG NO...

banyak gula tu...
not good for baby ok...eh Airis dah toddler la...
ha not good for toddler below 2 years...ngeeee

kalau dah betul2 jadi big toodler baru boleh...hehe....

 

 
 
 
 



2 ulasan:

lia berkata...

Da cuba bg ebm sejuk x? Kot la jalan kan...

Sbnr nyer akak ada pengalaman gini tp masa Amsyar da 22bulan gitu... And dia bedal smua air lain, ebm jer xmo... Xla akak riso sgt ms 2

achiek anis berkata...

ebm sejuk pun dia xmo kak...air lain pun dia reject..dh try bg smooties buah pun dia xmo...dia nak direct feeding je....huhu

Copyright to ACHIEK ANIS
Designed by UMIESUEstudio 2015