LOBSTER


Korang pernah makan Lobster?
Ala bahasa melayu nya Udang Kara..

Mi baru 1st time rasa ni...
Alkisahnya dah lama teringin nak makan lobster ni...
Org cakap isinya kenyal2...

Kebetulan Aunt mi yang keje tourist guide tu ada job kat Sabah..
So mi kirim la dia belikan..sebab kat cna murah sikit kalau nak banding kat Semenanjung ni..
Kalau kat Semenanjung mau cecah ratus2 ni...



Aunt Mi belikan 2 ekor..
Jumaat malam tu mi masak sekor..

Mi buat Garlic Butter Lobster..


Bahan-bahan :

1 ekor lobster
5 biji cili padi
3 ulas bawang putih
1/2 tbs butter
garam secukup rasa
olive oil

Cara-cara :

Tumbuk cili padi bersama bawang putih
cairkan butter
masukkan cili padi yang ditumbuk ke dalam butter yang telah dicairkan
lumurkan ke badan lobster (bahagian isi ye bukan kulit)
taburkan garam secukup rasa
titiskan olive oil secukup rasa jugak
bakar selama 25 minit pada suhu 220 darjah

Sebelum di bakar


Hasilnya:

Bengkok habis...hehe


Dan yang lagi sekor mi masak hari ahad plak..

Mi buat Spicy Lobster

 

Bahan-bahan:

 1 ekor lobster
15 biji cili kering
1 biji bawang besar
Asam Jawa
Garam secukup rasa
2 sudu gula
 

Cara-cara :

Kisar cili kering bersama2 bawang besar dan sedikit air
Tumis cili hingga garing
masukkan asam jawa + garam + gula
agak2 cili dah masak masukkan lobster
didihkan hingga lobster masak

Hasilnya :



 terima kasih la pada Aunt yang tolong mi belikan lobster ni..
lepas ngidam ni...haip mi belum pregnant lagi..
ni ngidam ngada2 je namanya...hehe

rasanya kenyal2 sikit...sedap lagi udang galah....hehe
tapi hubby kata ok je..sekali sekala makan benda mahal...
untuk golongan sederhana macam mi ni rasa mahal la
kalau yang kaya tu lain cite
x caya try g beli sekor...uish hampir gaji satu hari bekerja uolls...
tapi sekali sekala ok la kan...kalau hari2 ngidam cmni pengsan...






4 ulasan:

Kakzakie berkata...

Hui... sedapmya. Tempat kakak ada restoran siap tolong buang kulit masa hidangkan pada kita.

achiek anis berkata...

yeke kak...tp klu mkn kat restoran mesti berganda mahal kan..huhu

lia berkata...

xpernah sekali pon tp slalu dgr org kata sedap

achiek anis berkata...

rasanya kenyal2 sikit kak...klu saya suka udang yang biasa lagi...hehe

Copyright to ACHIEK ANIS
Designed by UMIESUEstudio 2015