EuroTrip : Hallstat, Austria : Antara Perkampungan Tercantik Dunia



Assalamualaikum semua...
Hari ni baru terasa rajin nak update entry kepam EuroTrip...
Hampir dah lupa dari ingatan kejadiannya...
Maklum la otak jarang berfungsi dengan baik sekarang ni...huhu
Ni kira sambungan dari entry lepas KLIK SINI

Pagi 31 Disember 2015 tu ktrg terus check out dari Hotel...
Dalam pukul 8.30 pagi terus gerak ke Hallstat...
Dari Salzburg lebih kurang 2 jam lebih jugak...
Kalau dari Vienna lebih kurang sama jaraknya sebab Hallstat ni tengah di antara Vienna ( Wien) dan Salzburg...

Sumber : Hallstat

Kalau dari Salzburg ni perjalanannya melalui kawasan pergunungan...
Kebetulan masa ni dah salji...
Memang cantik...bersyukur sangat dapat rasa semua ni...
Menikmati ciptaan Allah sepanjang jalan ke Hallstat ni terasa nyaman je...
Airis dan Kays cam biasa la kalau jalan jauh cmni drg banyak tidur je...




Yang unik nya sepanjang perjalanan ke kaki gunung ni tak nampak pun orang...
Macam takde penghuni...sunyi je...Mungkin sebab cuaca sejuk agaknya...
Semua bertapa dalam rumah je...ngeee
Ktrg sampai Hallstat lebih kurang pukul 11.30 pagi...
Suhu masa tu adalah negatif 4...
Bertabahlah la menahan sejuk walaupun dah pki lapis2 dan winter coat bagai...
Bahagian muka memnag tak dapat nak cover la...tu meleleh aje air liur si Kays...
Maknya pun rasa kebas bibir nak cakap tak boleh...haha


Subhanallah...cantiknya ciptaanMu Ya Allah




Ni tempat wajib bergambar...
Sebelum masuk ke perkampungan tu...




Mula-mula bergambar gilir-gilir la...
Maklum la takde gajet canggih nak snap gambo ktrg berempat...
Nak upah fotografi macam Ck Ta pun tak mampu...hehe
So gambar pun takde la gempak2 cun2 kan...janji ada gambar..untuk kenangan...
Lepas tu terjumpa plak rombongan dari Indonesia kan...
Minta la tolong drg ambilkan gambar ktrg berempat...


Perkampungan ni bukan cantik sebab rekaan bangunan dan susunatur tu je tapi sebab kebersihan...
Memang tak jumpa la putung rokok ke, botol air ke, plastik sampah ke...memang takde...
Lagi satu drg kat sana tak jual air dalam kotak atau cup...sebab nak jaga kebersihan ni la...
Walaupun kampung, korang tetap tak nampak orang-orang kampung nya kat luar rumah tu...
Pelancong je yang ramai...hehe...ke rupa drg macam pelancong jugak idok ler mi tau...haha


Belakang Airis tu rumah ye...tapi takde pun nampak kelibat orang...tingkap pun tutup...ngeee



Perkampungan ni besar jugak...sepanjang- panjang tasik tu la...
Rumah dibina memang atas bukit...melekat2 antara satu sama lain...
Tapi ktrg tak berjalan sampai hujung kampung sebab jauh sangat pulak...



Cuaca tahap gigil beku tu wajib la masuk kedai makan dulu...
Cari hot chocolate dan makanan...dapat la merasa goldbass fresh...
Goldbass tu ala2 ikan siakap rasanya...duk negara non muslim ni boleh makan seafood jela...
Tapi kena make sure no alcohol and pork included la ye..






Nasib baik mood si Airis baik untuk jadi model mami...hehe
Adik Kays macam biasa la mana mau duk diam setempat





Masa ni plak terjumpa orang Vienna yang datang jalan2 kat Hallstat jugak...
Dia yang offer diri untuk ambil gambar ktrg...
Terima kasih ye..lupa dah nama dia...



Sebelah gunung sana tu ada kereta kabel untuk datang ke Hallstat...
Boleh naik bot untuk ke sana...


Lama jugak ktrg kat sini...
Settle solat semua baru ktrg gerak ke Budapest...
Dalam pukul 4 petang lebih kurang...

So, kalau ada yang plan nak datang Austria mi suggestkan perkampungan ni korang wajib terjah...
Rugi kalau tak pergi kalau dah sampai Austria ni...
Memang cantik dan bersih...
Walaupun kat gambar ni nampak macam biasa2 aje kan...
Maklum la tak pandai nak cari angle yang cun2 nak amek gambo...ngeee
Ok la semoga ketemu lagi di entry Budapest...



9 ulasan:

mrs kayrul berkata...

Cantik view situ

achiek anis berkata...

Aah cantik sangat..kalau google Austria confirm keluar gambo kampung ni

chemso berkata...

nanti kalo sy smpi..bawa gi jalan ya anis

Chekgu Azrine berkata...

Sllu dgr budapest ms tgk rancangan amazing race...hehe..cntik sgt tmpt dia tau

Chekgu Azrine berkata...

Sllu dgr budapest ms tgk rancangan amazing race...hehe..cntik sgt tmpt dia tau

achiek anis berkata...

Budapest lbh kurang 2 jam lebih dari Vienna kak rin..nnt anis share ye

achiek anis berkata...

Insyaallah....kena dtg je...heee

babYpose berkata...

Comel airis..di vienna ni strase tu streetkan..:)

achiek anis berkata...

Aah street..tq aunt

Copyright to ACHIEK ANIS
Designed by UMIESUEstudio 2015