Jom Kitar Semula



Salam 2 Safar semua...
Arini tetiba nak share pasal kitar semula..
Sebabnya Ahad lepas sebelum pegi Kedai Makan Upin Ipin tu
Ktrg singgah pusat kitar semula Presint 9 dulu nak anto bungkusan bawah ni...ngeee


Hasil daripada aktiviti mengumpul selama 1/2 tahun...ngeee
Actually hubby yang start kumpul botol2 yang ktrg pernah beli dan habis guna..
Bukan kutip dekat tong2 sampah tau..
Ni memang hasil penggunaan ktrg kat rumah je...
 Menyahut seruan Program Kitar Semula kekdahnya..

Bukan sebab nak duit ke apa coz murah je per kilo drg amek..
Nak beli kepsi snack plate pun tak lepas...haha
Tak agak2 nak beli kepsi kan....
Tapi lebih kepada menyelamatkan muka bumi..
Yang makin hari makin dipenuhi sampah sarap yang eeeeeee....
 Kalau ktrg minum dalam kereta pun tin or botol memang ktrg takkan buang kat tong sampah..
Simpan bawak balik rumah untuk dikumpul..
Bila agak2 dah menyemak stor baru ktrg hantar kitar semula..

Bukan setakat botol plastik, kaca or tin or paper je..
Barang elektronik pun boleh hantar ke kitar semula..
Kain baju yang masih elok tapi dah lusuh or takmo pakai pun boleh hantar sana..
Daripada terbuang cam2 saje baik kitar semula kan..
Bukan susah pun...ngee
So, boleh dimanfaatkan untuk kegunaan lain...Insyaallah...

Kalau korang nak tau Hari Sabtu tanpa beg plastik tu pun salah satu aktiviti kitar semula...
So, sentiasa la bawak beg dari rumah siap2 untuk kurangkan penggunaan plastik ek...

Maceh ye en hubby sebab menjoinkan daku dalam aktiviti sihat ni...
Kalau tak memang daku buang je dalam tong sampah sebelum-sebelum ni...
Dari awal dah ajar Airis tengok benda2 sihat cmni 
Mudah2an menjadi ikutan untuk dia akan datang...Insyaallah..
 Kepimpinan melalui teladan gitu...

So, meh la kita sama-sama mengitar semula...ngeee
Selamatkan Bumi Kita...
Maklumat lanjut leh terjah Info ni...

8 ulasan:

erin berkata...

haha samalah, rin pun dah addicted dgn recycle, seminggu penuh kotak, so rin terus hantar, sbb pusat kitar semula tu dekat office je, so every friday rin hantar. tp pusat kat sini dia x bayar, rin kasi free je, terus letak kat box dia.

Nadt berkata...

bagusss..bagus..good job

achiek anis berkata...

waaahh...ada geng rupanya...kan...baik kitar semula kan....owh...cni drg timbang then bagi kita duit...ala wat beli eskem pop 10 batang lepas la...haha

achiek anis berkata...

maceh nadt...meh join meh...ngeeee

Hafizah berkata...

same jugak.suke gak simpan.sbb rs mcm xpatut je buang bnd2 yg bleh recycle tu. kesian bumi.eceh..hehe...kdg2 kumpul2 letak je tepi tong smph.kire sedekah kt org yg kutip tu je..huhu...

achiek anis berkata...

hehe..rmi yg kita semula jugak rupanya.....kan...selamatkan alam gitu....ni sebab pusat kitar semula dekat so ktrg anto je...:)

lia berkata...

wallaaaaa well done dear...

achiek anis berkata...

hehe...thanks you sis...

Copyright to ACHIEK ANIS
Designed by UMIESUEstudio 2015