Ais Krim Goreng


Salam 27 Zulhijjah...
Yeayyyyy arini dah jumaat...
Esok cuti....syurga wooo rasa bila nak cuti...ngeeee

Arini mi nak share cara nak buat sendiri ais krim goreng..
As my fren request...
Senang je....mudah dan cepat...


Bahan - bahan :

- Roti buku apa-apa brand pun voley..
- Ais krim perisa kesukaan
- Gelas
- Minyak untuk menggoreng


Cara -cara :

 Ambil sekeping roti



Letakkan ais krim kesukaan
jangan banyak sangat kang nak tekap roti pecah habis terkeluar ais krim




Amek lagi sekeping roti lapiskan atas roti yang berais krim tadi




Tekapkan gelas untuk mampatkan roti 



Hasil akan jadi macam ni



Kemudian jangan terus goreng tau..
Kena bekukan dulu dalam 3-4 jam..
Biar roti dan ais krim mengeras dulu..
Kalau terus goreng tanpa bekukan nanti roti anda lembik...tak sedap...

dah elok mengeras roti tu baru boleh goreng


goreng sekejap je...
balik-balikkan hingga kekuningan

Siap


Makan panas-panas baru sedap...
Panas diluar sejuk didalam gitu..
tapi AWAS berhati-hati ketika makan..
Lelehan air krim bakal mengotorkan diri anda...hehe

Selamat Mencuba

14 ulasan:

Wawa Yusoff berkata...

anis, next time try, lepas tekap roti tu niarkan dalam peti ais dalam 2 jam. so that lepas menggoreng ais krim akan kekal freeze :)

achiek anis berkata...

aah...mmg biar dalam freeze pun....

SweetLikeWhat berkata...

aaaaa sedapnyeeeeee..rajin!!!

achiek anis berkata...

macam rajin je...macam rajin je...muahahaha....

mrs kayrul berkata...

sedapnya...teringin nak buat tapi tue la kita punya peti ais nie tahap kesejukkannya tue suam2 kuku...huhuhu

MimahAjil berkata...

wahhhhh...serius Anis ni rajin masak2 kan...terliur tgk blog dia kalau gambo mkn2..:)

achiek anis berkata...

alala..yeke sis...xpe..nnt ada rezeki lebih beli peti ais baru...eh...hehe

achiek anis berkata...

alamak mak buyung terliur plak...rajin bermood jugak sis...ngeee

♥ ROS ♥ berkata...

Ohoiiiii..... Terliur aih.. Nnt nak wat jugak la... Kikiki.. :)

achiek anis berkata...

sila buat....ngeeeee

Chekgu Azrine berkata...

rajinnya sis..

achiek anis berkata...

ikut mood jugak sis...ngeee

Sura Mohd berkata...

akak tak pernah cuba lagi..nanti nak buat la..tema kasih kongsi resepi..:)

achiek anis berkata...

try la kak...simple je ni...sama2...sharing is caring...:)

Copyright to ACHIEK ANIS
Designed by UMIESUEstudio 2015