Salam 3 Ramadhan semua...
Moga terus diberikan kesempatan oleh Allah s.w.t untuk meneruskan Ramadhan arini...
Insyaallah...
Akibat daripada post mami kelmarin kat
FB pasal juadah berbuka Ramdahan Pertama ni
ramai pulak yang nak resepi....
Mami masak biasa2 je uols...
Ikut tekak mami ok je...
Klu korang rasa tak tau la
sedap ke idak...heeeeee
Ok..meh la mi share resepi yang
simple ni ek...
Bahan-bahan :
( ni untuk 2 ekor ketam je tau..klu
lebih kasi up sendiri kuantiti bahan ek)
1 Biji telur asin
2 Ekor Ketam
5 Biji Cili Padi
2 ulas bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
sedikit daun kari
sedikit kunyit hidup (optional...xnak
letak pun boley)
Sedikit butter utk menumis
Susu cair / santan
Cara-cara :
Rebus telur asin
Kuarkan isinye aje (kulit buang
la..kang tercekik plak...hoho)
Lenyekkan telur sampai hancur
Goreng ketam agak2 garing..
Jangan goreng lama sgt kang isinya
hilang...hehe
Tumbuk/ Blend cili padi, bawang
merah , bawang putih dan kunyit hidup
Kemudian tumis semua bahan dengan
butter..
Masukkan daun kari....
Masukkan telur asin tadi
Kacau lagi smpi agak2 kering gitu
Masukkan sedikt susu cair/santan
Masukkan ketam...
Reneh seketika dan siap......
Boleh buat 2 versi tau uols...
Kalau nak yang kering2 just masukkan
sikit je susu cair tu..
Kalau nak berkuah lebihkan la susu
cair tu...haha
Tak perlu letak garam coz telur asin
dah cukup memberikan perisa..
Tapi kalau telur asin korang tak
berapa nak masin lebihkan telur tu ek...2 ,3 biji ke...
Senang je kan...
10 minit pun dah siap....
Hasilnya :
opsss...jangan ada yang telan air
liur pulok...ngeeeee
6 ulasan:
boley try nti ni..meleleh ayaq liur..huhu
sila2....
kalau ada resepi best2 share la kat blog....ngeee...leh mami try pulak...
dah lame nye tak makan ketam..
nape lama tak makan cikna? alergik ke?
seyes x tau bole masak lemak campo telor masin... 1st time dgr ;)
yeke sis...
so apalagi try la...
telur asin ni sebagai perasa la...
tapi klu buat kering2 pun sedap sis...xyah kuah...heee
Catat Ulasan