Airis Chicken Pie


Salam semua
...emm...xde idea nak update apa..
padahal banyak je cite...
cuma idea tu belum datang lagi...
ceh...bajet penulis skrip ke apa nak tunggu idea datang bagai...sigh....

ok...stop merapu merapu meraban..
meh mami share sikit dinner mami dengan Airis semalam..
demi anak tercinta ku gagahi jua masuk ke dapur...
sambil masak sambil jerit2 kat Airis yang duk melalak nak mami layan aje dia...ngeeee
xde tukang layan coz abah dah pegi kursus kan..
cian Airis....eh...
ok2...stop cite sedih..kang feeling lelebih rindu-rinduan ni ada gak hujan turun kang...sigh....

semalam menu simple2 je mami buat coz xde peneman makan kan...
untuk Airis mami buatkan:


Chicken Pie



Bahan-bahan:

2 biji ubi kentang
2 0z susu ibu/fm
1 cawan isi ayam
sayur apa2 pun boleh (mi just letak tomato & daun sup)
1 sudu unsalted butter
sedikit serbuk cinnamon
1 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
sedikit olive oil untuk menumis
sedikit cheese (mi guna beqa block cheese)

Cara-cara:
rebus kentang sehingga empuk
rebus isi ayam sehingga masak
lenyekkan kentang bersama-sama susu dan unsalted butter - ketepikan sekejap
tumis bawang merah & putih sehingga naik bau
masukkan sedikit air (sikit je tau..kang berair plak pie)
masukkan isi ayam yang diracik halus
masukkan tomato dan daun sup serta serbuk cinnamon
didihkan sampai agak2 kering
gaul sebati hasil tumisan dengan kentang yg dilenyek
parutkan sedikit cheese
bakar pada suhu 130 selama 45 minit




untuk mami plak :

Maggi Tomyam Ayam Mamichef aje.....

3 ulasan:

Juliet berkata...

Uuhhh.. jgn kata anak terliur.. ni mcm mak nye yg tgh terliur ni!

Thanks for the recipe!

Malam ni nak try lah :D

achiek anis berkata...

hehe..sila2...mresepi mudah2 je mami buat...klu byk2 bahan mami pun malas...heeee

julaiha jumaah berkata...

jom singgah blog saya pulak yea....tq

zj_7459@blogspot.com

Copyright to ACHIEK ANIS
Designed by UMIESUEstudio 2015