Surah Al-Baqarah Ayat 60

Hari ni mi nak sharekan pada kaum ibu2 yang menyusukan anak tentang Surah Al-Baqarah Ayat 60 yang boleh diamalkan untuk memperbanyakkan susu dengan IzinNya...
Insyaallah..



Dan (ingatlah) ketika Nabi Musa memohon supaya diberi air untuk kaumnya, maka Kami berfirman: "Pukulah batu itu dengan tongkatmu", (ia pun memukulnya), lalu terpancutlah dari batu itu dua belas mata air; sesungguhnya tiap-tiap satu puak (di antara mereka) telah mengetahui tempat minumnya masing-masing. (Dan Kami berfirman): "Makanlah dan minumlah kamu dari rezeki Allah itu, dan janganlah kamu merebakkan bencana kerosakan di muka bumi"

 

    Bukan senang nak menjayakan penyusuan susu ibu ni sehingga 2 tahun sebenarnya...                     kadang2 ada yang dikurniakan susu yang meriah tu haruslah bersyukur kerana Allah berikan nikmat itu bukan pada semua orang...so jangan riak ye ibu2...kalau Allah nak tarik balik nikmat tu bila2 masa je boleh. Ada ramai lagi ibu2 diluar sana yang mengalami kekurangan susu dan terpaksa berikan anak susu formula sebagai tambahan....memamng susu ibu adalah yang terbaik tapi itu kan rezeki masing2.....

Yang penting kita berusaha, doa dan tawakal kepadaNya kerana dia pemberi segala rezeki yang kita nikmati hari ini....semua ibu nakkan yang terbaik untuk anak masing2 kan..so jangan nak kondem ke kritik ke apa if sesorang ibu tu terpaksa campurkan susu formula pada anak2 mereka..

sebab

 "Mom's Know The Best for Their Children"..

Alhamdulillah my Airis setakat hari ni masih fully bf...walaupun dia kurus dan tak tembam dan selalu dibandingkan dengan baby2 lain yang tembam n cute (ramai suka baby tembam n ckp cute kan) mami tetap bersyukur sebab diberikan peluang untuk memberikan hak awak dik...yang penting awak sihat n cergas...Lantak deme la kalau deme nak cakap apa kat awak...yang penting awak tetap comel n cute dihati mami...sayang awak ketat2 dik...mmmuuuaaahh.... 

4 ulasan:

lia berkata...

asalkan anak kita sihat, Alhmdlh...

seronok sgt dpt bg yg terbaik utk anak2 kan...

Kakzakie berkata...

Walau tak tembam tapi anak yg susu BF biasanya punya antibodi kuat. SUsah kena demam/selsema/batuk. Tak mudah alahan.

Budak kalau mata kakak tengok tetap cute:)

achiek anis berkata...

alhamdulillah....betul tu yang penting sihat...:)

achiek anis berkata...

Ye kak...wlupun tiap2 bulan mesti demam tapi rasanya tu perkara biasa...baby bf susah sikit nk kena sakit kulit dan alahan makanan kan...

Copyright to ACHIEK ANIS
Designed by UMIESUEstudio 2015