RUTIN SEORANG MAMI BEKERJA


Pernah x terfikir sebanarnya nak jadi mak2 ni kena cergas 
DAN
TAK boleh malas2

( kang ada plak org xnak kawen...ngeee)

Nape mi ckp cm2 meh nak kongsi sikit rutin harian mak2 ni terutama yang bekerja...
(suatu masa akan jadi fully housewife....insyaallah)

6.10 - 6.30 pagi - Bangun2 terus ke dapur siapkan bfast Airis (abahnya kdg2 je...ngeee)
6.30 - 7.00 pagi - Mandi...Solat Subuh....
7.30 - 8.00 pagi - Hantar Airis ke Taska n Sampai Ofis
8.00 - 5.00 ptg   - Kerja
5.15 ptg - Amek Airis kat Taska 
5.45 ptg - Sampai umah, Bf Airis, 
6.00 - 7.00 ptg - Kemas beg taska, cuci botol & sterile, basuh baju, masak makanan Airis,    
                               Bagi Airis makan bubur or oat or pape yang mami sempat masak.
7.00 malam - Masak untuk hubby if Airis dah tido kalau x berperang la dgn dia sambil masak sambil dengar teriakan dia ( jap2 mami masak ni) hoho....
                             ( Kadang2 x masak if bahan2 xde n MR. MALAS dtg..hehe)
7.30 - 8.00 mlm - Solat Maghrib / Mandi (kalau sempat...klu x tgu hubby balik baru mandi...huhu)
8.00 - 9.30 mlm - Dinner, Solat isya' , sidai kain ( biasanya hubby tlg part ni), kemas beg taska
                              Lipat kain & Iron baju ( pun slunya hubby tolong...ngeee)....kemas umah...
                              Sediakan bahan utk masak bekalan Airis sok pagi sambil on slow cooker
9.30 - 10.30 mlm - Masa utk tidokan si Airis...uih bukan main susah nak mentido budak tu skg..
11.00 malam - Baru dpt rest n layan tv dgn hubby...tapi slunya time cmni mi dah ZzzzzZZZzz

cam2 la rutin harian mami on weekdays...
 Kalau weekend rest sikit sebab slunya ktrg p berjalan or balik umah mertua kat Setapak...
Tapi kalau jadi fulltime housewife pun rasanya sama je bizinya...
Kalau dah duduk umah macam2 benda nak buat kan..
Nnt bila Airis dah ada adik2 lagi la (amboi kemain adik2 eh...haha)

Walaupun penat tapi Syukur Alhamdulillah sebab hubby byk tlg dalam meringankan beban mi..
Love u ketat2 la ABAH....
&
Dah memang tanggungjawab dan tugaskan..
Apa yang penting
KERJASAMA

hehe...Insyaallah baru harmoni rumahtangga...



4 ulasan:

lia berkata...

sungguh... klu xde husband (outstation) mmg penat urus umh sorg2

achiek anis berkata...

kan...seb baik hubby tlg...pernah gak hubby outsation uih penat jgn kata...kul 10mlm lbh baru dpt mandi n mkn...huhu

Kakzakie berkata...

Betul tu yg penting kerjasa walau penat tak adalah rasa semua kena buat sendiri. Tak apa nanti bila anak-anak dah besar mereka automatik tolong kita - kakak dah rasa semua ni.

achiek anis berkata...

Alhamdulillah kak...syukur dpt hubby yg ringan tulang...moga berterusan...insyaallah...

Copyright to ACHIEK ANIS
Designed by UMIESUEstudio 2015