Sebenarnya masih ramai yang kurang sedar akan bahayanya garam pada bayi bawah 1 tahun..
Sebab apa mi kata cm2....
Sebabnya majoriti family yang ada anak kecil yang mi jumpa kebanyakannya memberikan makanan berGARAM dan berGULA kepada bayi mereka.
Dengan alasan :
" ala mak pak je nak makan sedap hbs anak bagi yang tawar2 je...pas2 mula la bising ckp anak xnak makan la...sebab tu anak kurus je..anak bulat n tombam la baru best org tgk"
" ala zaman mak2 kita dulu elok je bagi kita makan macam2 xde pape pun...elok je kita membesar....
sihat je"
ni sekadar pengamatan mi la...xde plak kajian menyeluruh mi buat kan...mana tau kot2 nak sambung study nnt leh jadikan ni sebagai kajian ke kan...hehe
Ok diakui la mmg zaman2 dulu mak2 kita bagi je kita makan garam gula ni sejak dari lahir...sebabnya drg xde info atau terdedah kepada Kajian mengenai Bahaya Garam n Gula ni lagi...
padahal masin n manis ada je alternatif lain.
Contoh: Kurma boleh dijadikan pemanis dalam makanan bayi or buah2an manis lain.
Daun Saderi or cheese boleh digantikan sebagai garam sebab bahan2 ni mmg ada rasa masin yang dtg dari sodium yg terkandung dalamnya..
Zaman sekarang kan dah berubah...zaman canggih org ckp...sumenya dihujung jari...so maklumat pemakanan ni bersepah2 kita boleh dapat kat internet kan...kata sume dihujung jari tapi
bab Pemakanan Sihat ni Jarang-jarang.....Kadang-kadang je org cari...betul x?
Meh nak share sikit nape bahayanya perasa tambahan ni utk baby bawah 1 tahun :
Garam berbahaya untuk bayi yang masih kecil, khususnya yang berusia di bawah empat bulan, kerana buah pinggang mereka masih belum matang dan tidak boleh mengumuhkan garam ke dalam air kencing. Diet yang mengandungi terlalu banyak garam boleh menyebabkan bayi mengalami pendehidratan yang, dalam keadaan yang terlampau, boleh menyebabkan kerosakan organ.
Bayi memang memerlukan garam dalam jumlah tertentu di dalam dietnya tetapi ia sudah dibekalkan oleh susu ibu atau susu formula dan selepas empat bulan, ia boleh didapati daripada makanan yang tidak diproses seperti nasi, buah-buahan dan sayuran. Jangan tambahkan garam ke dalam makanan bayi sewaktu atau selepas memasak makanan tersebut.
Anda juga perlu berhati-hati terhadap lain-lain perasa yang mengandungi garam, misalnya kicap, sos tomato, sos tiram dan sebagainya. Ia tidak perlu ditambahkan ke dalam makanan bayi sekurang-kurangnya sehingga bayi berusia 12 bulan. Jika anda menyediakan hidangan untuk seluruh ahli keluarga, ketepikan bahagian untuk bayi sebelum menambah garam.
Sumber : Kementerian Penerangan
4 ulasan:
renyah nak educate those yg xtahu tp buat2 tahu...
betul tu...perlukan kesabaran yang tinggi...ilmu baru susah nak educate n perbetulkan amalan yang lama...:)
Salam..mohon share di fb ye sis..untuk tujuan 'educate'.tmksh..=]
Salam..mohon share di fb ye sis..untuk tujuan 'educate'.tmksh..=]
Catat Ulasan