GARAM : Kenapa Bahaya Kepada Bayi Bawah 1 Tahun?


Sebenarnya masih ramai yang kurang sedar akan bahayanya garam pada bayi bawah 1 tahun..
Sebab apa mi kata cm2....
Sebabnya majoriti family yang ada anak kecil yang mi jumpa kebanyakannya memberikan makanan berGARAM dan berGULA kepada bayi mereka.

Dengan alasan :
" ala mak pak je nak makan sedap hbs anak bagi yang tawar2 je...pas2 mula la bising ckp anak xnak makan la...sebab tu anak kurus je..anak bulat n tombam la baru best org tgk"

" ala zaman mak2 kita dulu elok je bagi kita makan macam2 xde pape pun...elok je kita membesar....
sihat je"

ni sekadar pengamatan mi la...xde plak kajian menyeluruh mi buat kan...mana tau kot2 nak sambung study nnt leh jadikan ni sebagai kajian ke kan...hehe

Ok diakui la mmg zaman2 dulu mak2 kita bagi je kita makan garam gula ni sejak dari lahir...sebabnya drg xde info atau terdedah kepada Kajian mengenai Bahaya Garam n Gula ni lagi...
padahal masin n manis ada je alternatif lain. 
Contoh: Kurma boleh dijadikan pemanis dalam makanan bayi or buah2an manis lain.
Daun Saderi or cheese boleh digantikan sebagai garam sebab bahan2 ni mmg ada rasa masin yang dtg dari sodium yg terkandung dalamnya..

 Zaman sekarang kan dah berubah...zaman canggih org ckp...sumenya dihujung jari...so maklumat pemakanan ni bersepah2 kita boleh dapat kat internet kan...kata sume dihujung jari tapi
 bab Pemakanan Sihat ni Jarang-jarang.....Kadang-kadang je org cari...betul x?


Meh nak share sikit nape bahayanya perasa tambahan ni utk baby bawah 1 tahun :

Garam berbahaya untuk bayi yang masih kecil, khususnya yang berusia di bawah empat bulan, kerana buah pinggang mereka masih belum matang dan tidak boleh mengumuhkan garam ke dalam air kencing. Diet yang mengandungi terlalu banyak garam boleh menyebabkan bayi mengalami pendehidratan yang, dalam keadaan yang terlampau, boleh menyebabkan kerosakan organ.

Bayi memang memerlukan garam dalam jumlah tertentu di dalam dietnya tetapi ia sudah dibekalkan oleh susu ibu atau susu formula dan selepas empat bulan, ia boleh didapati daripada makanan yang tidak diproses seperti nasi, buah-buahan dan sayuran. Jangan tambahkan garam ke dalam makanan bayi sewaktu atau selepas memasak makanan tersebut.

Anda juga perlu berhati-hati terhadap lain-lain perasa yang mengandungi garam, misalnya kicap, sos tomato, sos tiram dan sebagainya. Ia tidak perlu ditambahkan ke dalam makanan bayi sekurang-kurangnya sehingga bayi berusia 12 bulan. Jika anda menyediakan hidangan untuk seluruh ahli keluarga, ketepikan bahagian untuk bayi sebelum menambah garam.


 

Why too much salt is dangerous

The human body needs some salt in order to function correctly. Salt cannot be reproduced by the body, so a little salt is a necessary part of our daily diet.

But a baby's salt requirements are VERY small (less than 1g per day up to the age of 12 months) - and these needs are met by his breastmilk or formula.

His kidneys are simply not equipped to process more salt than this - meaning that adding salt to baby food can lead to serious kidney damage. There have even been extreme situations in which babies have died as a result of consuming too much salt. This tragic story from the BBC is one such example, where a very young baby (only 3 months of age) died after being fed a diet of pureed adult food - which, of course, far exceeded the levels of salt appropriate for an infant.

There is also growing evidence that consuming too much salt from an early age can lead to high blood pressure in later life - particularly in families with a history of hypertension.




TAPI

terpulang la kepada pendirian masing2 kan...
Bagi mi n hubby bila ktrg tahu mengenai info ni mmg ktrg berjaga2 dalam pemakanan Airis.
Memang 

NO SALT, NO SUGAR & NO MSG FOR AIRIS FOOD

until she turning 1

Walaupun kadang2 ada jugak tangan2 yang gatal suapkan makanan berperisa kepada Airis.
Mi n hubby xde la marah cuma just ckp makanan tu x sesuai je n Insyaallah dia ada seumur hidup untuk rasa pelbagai makanan.

Cuma utk Tahun pertama ni je

NO SALT, NO SUGAR & NO MSG 

is needed.

Sebab entry ni ditulis adalah kerana salah seorang Kakak Sahabat ktrg pernah ckp cmni kepada mi n hubby 

" Ala jgn la duk pilih2 makanan sgt kat anak tu...nnt dah besar sume xmo makan...ni xnak tu xnak... 
masa baby ni la kita kena bagi dia rasa sume."

 So, pasni tolong hormati pendirian ktrg k...
klu korang nak sumbat apa kat anak korang itu korang punya hak..ktrg xde halangan.
Ktrg just berwaspada sebab kalau anak sakit bukan korang yang nak jaga kan...ktrg jugak.
Memang la sakit sume Allah dah tentukan tapi kita sebagai manusia boleh berusaha untuk mencegah dengan IzinNya kan...


So, tepuk dada tanya selera.
 
 

 

4 ulasan:

lia berkata...

renyah nak educate those yg xtahu tp buat2 tahu...

achiek anis berkata...

betul tu...perlukan kesabaran yang tinggi...ilmu baru susah nak educate n perbetulkan amalan yang lama...:)

eda berkata...

Salam..mohon share di fb ye sis..untuk tujuan 'educate'.tmksh..=]

eda berkata...

Salam..mohon share di fb ye sis..untuk tujuan 'educate'.tmksh..=]

Copyright to ACHIEK ANIS
Designed by UMIESUEstudio 2015