Macam dah lama tak share resepi kat sini kan..Tiba-tiba arini teringat nak share dengan korang makanan kegemaran mak mi..rindu mak kat kampung nun...
Homesick orang kata...
Resepi asal tentulah dari mak mi sendiri...
Mudah je resepinya...
Ala2 nak buat kari jugak...ni style family mi la...lain orang lain style..so takde betul or salah dalam resepi masing2 ye...
Bahan-bahan :
2 ulas bawang merah diracik
3 ulas bawang putih diracik
1 ulas bawang besar dibelah 4
1 inci halia dipotong nipis
1 batang kulit kayu manis
1 biji buah pelaga
1 biji bunga lawang
3 biji bunga cengkih
2 biji ubi kentang di belah 4 setiap biji
5 biji telur rebus...nak lebih pun boleh...
I paket rempah kurma yang kecik je...
500 ml santan...
Garam secukup rasa
Cili hijau besar utk hiasan je..tak letak pun takpe...
Cara-cara :
Tumis bawang merah dan putih serta rempah empat beradik dengan halia sampai naik bau
Kemudian masukkan secawan air dan rempah kurma dan garam
Masak sehingga pecah minyak...macam nak buat kari tu
Lepas tu boleh la masukkan santan, ubi kentang, bawang besar,cili hijau dan telur...rebus sehingga ubi kentang empuk..kalau agak kering boleh tambah lagi air dan sedikit santan..jgn byk sgt kang pekat plak kurma korang...
Dah siap...senang je kan...
Selamat mencuba...
Senangnya la..ingatkan buat masak kurma susah la...hehehe
BalasPadam